U JEDNOM DELU PAKLENO, A U DRUGOM PLJUSAK I GRMLJAVINA: Ovaj deo Srbije na udaru nevremena, a evo kakva je noć pred nama

Novosti online

13. 07. 2024. u 16:49 >> 17:36

VRELO vreme nastavlja se u Srbiji. U Bačkoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji temperature dostižu 39°C, a u Ćupriji je 40°C.

У ЈЕДНОМ ДЕЛУ ПАКЛЕНО, А У ДРУГОМ ПЉУСАК И ГРМЉАВИНА: Овај део Србије на удару невремена, а ево каква је ноћ пред нама

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Dakle, prvi put ove godine temperatura u Srbiji dostigla je 40°C.

Vrelo je širom Srbije, a u Beogradu je 37°C.

Jugoistok Evrope, Srbija, naš region i Balkansko poluostrvo i danas su najtoplji deo Evrope, uz temperature od 40°C, a vrela vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana, našeg područja i Panonske nizije stigla je sve do Ukrajine. Dok jugoistok Evrope "gori", sever i zapad Evrope i oblast Alpa nalaze se pod uticajem veoma sveže vazdušne mase sa Atlantika. Velika temperaturna razlika prisutna je nad delovima centralne Evrope i oblasti Alpa, što dovodi do sudara vrele vazdušne mase sa našeg područja i osetno hladnije sa Atlantika, a što rezultuje snažnim grmljavinskim olujama.

Istovremeno, na jugozapadu Srbije ima jačeg razvoja oblačnosti sa jakim pljuskovima i grmljavinom, naročito na Pešterskoj visoravni, na širem području Uvca, Golije i Sjenice.

I do kraja dana u jugozapadnim predelima Srbije očekuje se jači razvoj oblačnosti i pojava lokalnih pljuskova sa grmljavinom, naročito u planinskim predelima.

Oglasio se i RHMZ

- U naredna dva sata na severu Bačke i Banata, kao i na jugozapadu Srbije se uz lokalni razvoj oblačnosti ponegde očekuje kratkotraji pljusak sa grmljavinom - navodi se na sajtu.

Kakva je noć pred nama?

U noći između subote i nedelje i u nedelju jačeg razvoja oblačnosti može biti i ponegde u Vojvodini, uz pojavu pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u Bačkoj, navodi Đorđe Đurić u svojoj prognozi.

U nedelju posle podne, ali i tokom sledeće sedmice ponovo na jugozapadu i zapadu Srbije usled razvoja konvektivne oblačnosti može biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, ali bez osveženja.

U ostalim predelima Srbije nastaviće se vedro i vrelo vreme, uz nebo bez oblaka.

Toplotni talas potrajaće i tokom sledeće sedmice, uz temperature do 40-41°C.

foto:J.L.

Zbog veoma visokih temperatura potrebno je da se izbegava boravak na kritičnim mestima u najtoplijem delu dana, zbog opasnosti od toplotnog udara i sunčanice.

Potrebno je redovno se rashlađivati, uz dosta tečnosti, a bilo bi poželjno je ostaviti posude sa svežom vodom i za životinje kojima je ovih dana podjednako teško kao i ljudima, piše Telegraf.

U periodu od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu bez adekvatne zaštite duže od 10 minuta, usled veoma visokoh vrednosti indeksa UV zračenja.

Dakle, vremenske prilike su takve da je vreme potencijalno opasno po ljude, pa je neophodno redovno pratiti državne i nadležne službe i primenjivati njihove savete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!