MARIJANA BOGINJA SLOBODE: Kako i zašto je žena postala nacionalni simbol Francuske (VIDEO)

J. S.

17. 07. 2024. u 14:14

NjENO ime izvedeno je od najrasprostranjenijih ženskih imena u Francuskoj Mari i An, a njena bista krasi i zdanje francuskog Senata.

МАРИЈАНА БОГИЊА СЛОБОДЕ: Како и зашто  је жена постала национални симбол Француске (ВИДЕО)

Dr Aleksandra Kolaković /KCNS

MARIJANA  (Marianne)  nacionalni je simbol  Republike Francuske , alegorija slobode i razuma .U pitanju je žena koja nosi frigijsku kapu i predstavlja Francusku Republiku i njene vrednosti: „Sloboda, jednakost, bratstvo“, žena, jer je reč republika na francuskom imenica ženskog roda – La République. - kaže dr Aleksandra Kolaković o jednoj od najzanimljivijih priča iz francuske istorije.

  Nacionalna alegorijska figura Marijana zauzima počasno mesto u gradskim većnicama i zvaničnim zgradama Francuske Republike. Simbolizuje Trijumf Republike, nazvan po skulpturi podignutoj u Marijaninom vrtu na Trgu nacije u Parizu.

Profil Marijane se pojavljuje na zvaničnim dokumentima, na poštanskim markama i na određenim francuskim kovanicama u evrima. Marijana oličava vrednosti republike i naroda Francuske: „Sloboda, jednakost, bratstvo“ (franc. Liberté, égalité, fraternité). Simbolizuje otadžbinu, bolničarku, zaštitnicu, ratnika.

 Predavanje dr Aleksandre Kolaković  „Simbol Francuske Republike – Marianne “može se pogledati  na Jutjub kanalu KCNS.

https://youtu.be/Yood0Jr81UsV

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)