KRKOBABIĆ: Miholjske susrete obeležili lokalni specijaliteti

Novosti online

18. 07. 2024. u 16:57

- NI nezapamćeno visoke temperature ne mogu da odvrate učesnike Miholjskih susreta od planiranih nadmetanja i želje da se sreću i susreću - poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

КРКОБАБИЋ: Михољске сусрете обележили локални специјалитети

Foto: Ministarstvo

Miholjski susreti sela u Deronjama kod Odžaka i Žitorađu kod Vladičinog Hana, prethodne nedelje, protekli su u znaku tradicionalnih gurmanluka.

Dok je na severu izabrana najbolja krofna, na jugu je proglašna najbolja mućkalica, a dobar zalogaj upotpunio je bogat program na oba kraja zemlje.

Tri vrste mesa, povrće, začini i krčkanje bar tri-četiri sata. Ovo je recept svih 24 ekipa koje su takmičile u spremanju mućkalice, u selu Žitorađe kod Vladičinog Hana. Pobedilo je, međutim, samo jedno jelo – ekipe „Naše voće“.

Foto: Ministarstvo

Tekst potpisa

- Svako ima svoj način i tajni začin, ali za dobru mućkalicu presudni su ljubav i strpljenje – rekao nam je Zoran Kostić jedan od takmičara.

Osim u kotlićima, „kuvalo“ je i na sportskom terenu, gde su se odmeravale snage u nadvlačenju konopca, skoku u dalj, bacanju kamena s ramena, stonom tenisu i šahu. Događaj je, zajedno sa predsednikom Opštine Goranom Mladenovićem, otvorila v.d sekretara Ministarstva Snežana Petrović.

Najmlađi folkloraši defilovali su u nošnjama, a najviše smeha izmamilo je neobično takmičenje izdržljivosti u nošenju krigle pune piva.

Manifestacija je okupila i goste iz čitavog okruga - Vranja, Surdulice, Bujanovca...

U isto vreme, u Deronjama kod Odžaka, ova tradicionalna manifestacija okupila je više od 4.000 ljudi.

Nije ih pokolebalo čak ni to što se živa u termometru približila 40. podeoku.

I ove godine na programu je bio izbor za naj-krofnu, a najslasniju i najmekšu napravila je Snežana Jovanović iz Deronja. Osim u ovoj poslastici, najmlađi posetioci uživali su u žurci sa penom, koja je organizovana uz pomoć vatrgoasaca. Na programu su bili i defile fijakera, tamburaši i na kraju veliki koncert.

Prošlog četvrtka svoj program održali su i žitelji sela Jarkovci u Inđiji, uz promociju starih zanata, tradicionalnih proizvoda i smotru folklornih igara.

Ovog vikenda svi zainteresovani koje put nanese, moći će da uživaju u Miholjskim suretima sela u okolini Čajetine, Boljevca i Pirota.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!