INVESTITORI IMAJU POZITIVAN STAV O POSLOVANJU U SRBIJI: Dobro obrazovane radne snage, konkurentnih troškova rada..

Tanjug

18. 07. 2024. u 21:40

AMERIČKI investitori imaju generalno pozitivan stav o poslovanju u Srbiji, uživaju u jednakim uslovima i mogu da iskoriste prednosti različitih programa dizajniranih da privuku direktne strane investicije (FDI), navodi se u najnovijem izveštaju američkog Stejt dipartmenta o investicionoj klimi u Srbiji.

ИНВЕСТИТОРИ ИМАЈУ ПОЗИТИВАН СТАВ О ПОСЛОВАЊУ У СРБИЈИ: Добро образоване радне снаге, конкурентних трошкова рада..

Arhiva

Takođe, ocenjuje se da Ekspo u Beogradu 2027. predstavlja priliku za američke kompanije.

Investitori su pozitivni po pitanju poslovanja u Srbiji zbog strateške lokacije zemlje, dobro obrazovane radne snage koja govori engleski, konkurentnih troškova rada, izdašnih podsticaja za ulaganja i sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i drugim ključnim tržištima, kako je navedeno u izveštaju.

Takođe, navodi se da je investiciona klima u Srbiji poboljšana skromno poslednjih godina, podstaknuta makroekonomskim reformama, finansijskom stabilnošću i fiskalnom disciplinom.

Privlačenje stranih investicija je važan prioritet za vladu. Srbija je svoj 30-mesečni instrument za koordinaciju politike sa Međunarodnim monetarnim fondom zamenila sa novim dvogodišnjim stend-baj aranžmanom u decembru 2022. godine, koji je obezbedio direktnu pomoć srpskom budžetu za pokrivanje visokih troškova uvoza energije.

Stend-baj aranžman je, takođe, uverio kupce državnih obveznica, a Srbija će verovatno imati koristi dobijanjem povoljnijih stopa nego što bi inače, navodi se u izveštaju.

Stejt dipartment je ocenio da izazovi i dalje ostaju, kako je navedeno, posebno birokratska kašnjenja i korupcija, kao i gubitaška državna preduzeća (SOE), velika siva ekonomija i neefikasno pravosuđe.

"Politički uticaj na ekonomiju takođe izaziva zabrinutost, ovo pitanje je istaknuto u januaru 2022. kada je vlada iznenada povukla licence vezane za veliki predloženi projekat rudarenja litijuma kao odgovor na proteste javnosti. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu često pomaže investitorima kada se pojave problemi, a srpski zvaničnici obično reaguju na probleme oko ulaganja", piše u izveštaju.

Stejt dipartment podseća da je u junu 2023. Srbija izabrana za domaćina Specijalizovane izložbe Ekspo 2027, ocenjuje se da Ekspo predstavlja priliku za američke kompanije da isporuče tehnologiju i opremu, kao i da ponude stručnost i konsultantske usluge i navodi se da će troškovi izgradnje i rada, kao i pomoćnih projekata (hoteli, itd.) premašiti dve milijarde dolara.

Izveštaj je ocenio da je Vlada Srbije identifikovala ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta kao glavne prioritete i donela je značajne reforme svog zakona o radu, građevinskih dozvola, inspekcija, javnih nabavki i privatizacije koje su pomogle u poboljšanju poslovnog okruženja.

Stejt dipartment isitče da Vlada polako napreduje u rešavanju problematičnih društvenih preduzeća, kroz stečaj ili privatizaciju gde je to moguće, kao i da planira da privatizuje još 56 kompanija, a takođe polako smanjuje naduvanu radnu snagu u javnom sektoru u Srbiji, uglavnom kroz odlazak i granice u zapošljavanju.

Dodaje se da je inflacija u Srbiji dostigla vrhunac od 16,2 odsto u martu 2023. ali je konstantno padala, na 5,6 odsto u februaru 2024.

Ukupna, nominalna vrednost izvoza Srbije u Rusiju ostala je praktično nepromenjena u 2023. godini na 1,2 milijarde dolara, dok se uvoz Srbije iz Rusije skoro prepolovio sa 3,1 milijardu dolara u 2022. na 1,7 milijardi dolara usled usporavanja uvoza nafte i prirodnog gasa, oporavka srpske proizvodnje struje, blage zima i sankcija Rusiji, zaključuje se u izveštaju.

BONUS VIDEO:

SAMO NA "NOVOSTIMA": Snimci dronom - pratite kako teku radovi na izgradnji Ekspa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)