LEPE VESTI ZA NIŠLIJE: Od 24. jula otvara se nova zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki"

Novosti online

20. 07. 2024. u 09:56

NOVA terminalna zgrada na aerodromu "Konstantin Veliki " u Nišu, u koju je uloženo 16 miliona evra sa opremom, biće otvorena za putnike od 24. jula, najavio je danas direktor "Aerodroma Srbije" Mihajlo Zdravković.

ЛЕПЕ ВЕСТИ ЗА НИШЛИЈЕ: Од 24. јула отвара се нова зграда на аеродрому Константин Велики

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Komisija za tehnički prijem je završila svoj posao. Završna testiranja su obavljena i mogu sa ponosom da kažem da je nova zgrada spremna za upotrebu. Dragi naši putnici, predajemo vam ovu zgradu od srede, 24. jula. Prvi putnici, koji će koristiti novu zgradu, poleteće tog dana u 06.50 - rekao je Zdravković za Tan‌jug. 

Zdravković je istakao da je u samu zgradu uloženo 11 miliona evra.

Još pet miliona evra dodatno u opremu i sisteme i 17 miliona evra u infrastrukturu prilazne saobraćajnice i parkinge ispred same terminalne zgrade" ,rekao je Zdravković 

Direktor Aerodroma Srbije rekao je da se očekuje i druga faza radova na novoj terminalnoj zgradi. 

- Očekuje nas proširenje platforme, sanacija poletno - sletne staze, izgradnje rulne staze i naravno tornja aerodromske kontrole leta - naveo je on.

Zdravković je istakao za Tan‌jug da je nova zgrada projektovana za 1,5 miliona putnika na godišnjem nivou i za opsluživanje šest vazduhoplova istovremeno.

 - Zgrada će imati 10 check in šaltera, free shop na 400 kvadrata, poslovni prostor za avio-kompanije, rent a car agencije, biznis klub, vip deo i sve ono što nude savremeni aerodromi u brojnim evropskim gradovima. Nova zgrada je na 7.500 kvadratnih metara - dodao je on.

Kaže da sada parking raspolaže sa 580 parking mesta za putnička vozila, uz poseban deo za osobe sa invaliditetom, kao i da je tu i vip deo parkinga, 103 mesta za kamione, pet punjača za električna vozila i zelena površina sa 200 sadnica - dodao je on.

Što se tiče stare zgrade, Zdravković je najavio da će biti srušena jer će tu biti novo krilo koje se spaja sa novom terminalnom zgradom.

 - Za rekonstrukciju poletno sletne staze, proširenje platforme za parkiranje vazduhoplova, izgradnju tornja i izgradnju rulne staze postoji već urađena tehnička dokumentacija i dobijena je dozvola. Sve pomenuto nas čeka u narednom periodu u okviru programa Skok u budućnost- Srbija 2027 - rekao je on.

Kamen temeljac za novu zgradu postavljen je 21. marta 2022. godine.

Sa niškog aerodroma tokom letnjeg reda letenja leti se ka 13 redovnih destinacija i postoje dve čarter linije.

Sa niškog aerodroma leti se ka Bazelu-Miluzu, Beču, Beogradu, Frankfurt Hanu, Istanbulu, Kelnu, Ljubljani, Malti, Memingenu, Stokholmu, a leti se obavljaju letovi i do Atine, Tivta i Krfa.  

Iz Niša lete tri kompanije - nacionalni avio prevoznik Er Srbija, Rajaner i Viz er.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je početkom meseca boravio u Nišu gde je prisustvovao početku radova na železničkoj obilaznici oko Niša i tada najavio da će ponovo doći u Niš zbog početka gradnje pogona italijanske kompanije "Ariston" i otvaranja nove zgrade terminala na niškom aerodromu.
 

BONUS VIDEO: TRAMP SLETEO U MILVOKI: Pojačana bezbednost nakon pokušaja atentata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKI OBLAK SE KREĆE PREMA SRBIJI: Evo koje delove zemlje će pogoditi oluja, i kada stiže u Beograd - Moguće i formiranje pijavica