"ZELENA" ENERGIJA ZA SIGURNOST SNABDEVANJA: U organizaciji "Novosti" u četvrtak se održava "Forum 02." na temu korišćenja obnovljivih izvora

Novosti online

22. 07. 2024. u 09:30

PANEL "Forum 02. Zelena energetika - za održiviju budućnost", na kojem će predstavnici struke, privrede i Vlade govoriti o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), koji postaju sve značajniji segment energetskog miksa za dobijanje struje, biće održan 25. jula u Botaničkoj baši.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА ЗА СИГУРНОСТ СНАБДЕВАЊА: У организацији Новости у четвртак се одржава Форум 02. на тему коришћења обновљивих извора

Foto: Novosti

Ovo je druga u nizu diskusija o važnosti održivog razvoja koju organizuje kompanija "Novosti", jedna od najuglednijih i najuticajnijih medijskih kuća na Balkanu, a sa željom da doprinese jačanju svesti javnosti o ovoj temi, odgovornom odnosu prema prirodnim resursima, kao i iznalaženju najboljih rešenja, i za građane i za industriju, u sprovođenju zelene tranzicije i unapređenju zaštite životne sredine.

Srbija sada više od 60 odsto struje dobija iz uglja, ali ima ambiciozni cilj da do 2030. godine iz OIE proizvodi do 45 odsto električne energije. Zato je planirano ukupno 3,4 gigavata novih kapaciteta iz obnovljivih izvora kroz investicije javnog i privatnog sektora.

Učesnici panel - diskusije "Forum 02." Sara Pavkov, državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine, Milan Macura, posebni savetnik ministarke rudarstva i energetike, Ivan Dmitriev, direktor Funkcije za HSE kompanije NIS i profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac govoriće o značaju OIE u postizanju karbonske neutralnisti, kao i izazovima koji stoje na tom putu.

U Nacrtu strategije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. sa projekcijama do 2050. godine, o kojoj je javna rasprava upravo započela 15. jula, navodi se da je korišćenje OIE, posebno vetra i sunca, za proizvodnju električne energije ključna pretpostavka energetske tranzicije. Uz korišćenje hidroenergetskog potencijala, kako se dodaje, to je osnova za postepenu dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora i očekivani prestanak korišćenja uglja za proizvodnju struje do 2050. godine.

Profesor Miloš Banjac u svom uvodnom izlaganju objasniće zbog čega korišćenje OIE, ne samo da utiče na smanjenje emisije ugljen-dioksida i dugih zagađujućih čestica i gasova, nego u strateškom smislu doprinosi energetskoj nezavisnosti i povećanju sigurnosti snabdevanja naše zemlje. S obzirom na to da je proizvodnja struje iz OIE skupa, profesor će govoriti i o najnovijim trendovima u kretanju cena kada je u pitanju solarna tehnologija, kao i da li će u budućnosti energija sunca biti pristupačnija i postati sastavni deo našeg života.                                                      

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sara Pavkov govoriće o značaju obnovljivih izvora energije u kontekstu zaštite životne sredine i procesima zelene tranzicije, kao i doprinosu Ministarstva većoj upotrebi obnovljivih izvora energije.

Predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike, Milan Macura, ukazaće na koji način država kroz unapređenje zakonske regulative olakšava investiranje u obnovljive izvore i njihovo korišćenje. Imajući u vidu da su reverzibilne hidroelektrane vrlo bitna karika u upotrebi OIE za proizvodnju struje, jer predstavljaju skladišta energije i imaju veliku ulogu u balansiranju elektroenergetskog sistema, šira javnost će imati priliku da čuje i o najznačajnijim projektima države u toj oblasti, a to su izgradnja RHE "Bistrica" i RHE "Đerdap 3". Osim toga, među prioritetima je i gradnja samobalansiranih solarnih elektrana od jednog gigavata, a biće reči i o drugim projketima, od kojih su neki i u naftnom sektoru.

Prošle su dve godine od uvođenja koncepta kupca-proizvođača električne energije, tzv. prozjumera. Instaliranje solarnih panela na krovovima omogućava proizvodnju jeftinije "zelene" struje za sopstvene potrebe. To su uradila mnoga domaćinstva i kompanije koje su prepoznale ovu prednost, a započeto je postavljanje ovih elektrana i na javnim ustanovama. Kakvi su rezultati u ovoj oblasti ukazaće Milan Macura, a Ivan Dmitriev će o tome govoriti iz ugla kompanije NIS. S obzirom na to da NIS realizuje program izgradnje solarnih elektrana na svojim objektima, on će prezentovati efekte tih investicija. Osim toga, Dmitriev će predstaviti i na koji način NIS integriše brigu o životnoj sredini u svoje proizvodne procese, kakvu podršku pruža partnerskim gradovima i opštinama u želji da podstakne proizvodnju "zelene" energije u njima, ali i kako povećanje udela OIE na nacionalnom nivou utiče na poslovanje i dugoročnu strategiju kompanije.

Vizija čistije energetike

Cilj je da Republika Srbija do 2050. godine ostane energetski bezbedna i da njen energetski sektor u najvećoj mogućoj meri bude ugljenično neutralan. To je, kako se navodi u Nacrtu stretegije razvoja energetike Republike Srbije do 2040. sa projekcijama do 2050. godine, vizija čistije, efikasnije, tržišno i socijalno utemeljene energetike, koja se propulzivno razvija i predstavlja okosnicu tehnološkog, ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja.

- To je vizija energetskog sektora koji insistira na energetskoj efikasnosti i korišćenju OIE, na sigurnom snabdevanju svim vidovima energije, koji obezbeđuje pristupačnu energiju za privredu i stanovništvo, nova, "zelena" radna mesta vezana za istraživačku delatnost, tehnološki razvoj, preduzetništvo i inovacije, razvoj energetskih usluga, podiže konkurentnost privrede i obezbeđuje uslove za intenzivno smanjenje energetskog siromaštva - ističe se u dokumentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Jedinstveni Egipatski Maldivi - Nikada povoljnije!