POVEĆAN BROJ ZARAŽENIH: "Batut" saopštio nove informacije o virusu korona

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

22. 07. 2024. u 20:55

U EVROPSKOM regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije koronavirusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Republici Srbiji, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

ПОВЕЋАН БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ: Батут саопштио нове информације о вирусу корона

Foto D. Milovanović

Kako navode u saopštenju, u cilju sagledavanja aktuelne epidemiološke situacije kovida-19 u Srbiji, Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prati epidemiloške pokazatelje, stopu testiranja, kao i procente pozitivnih nalaza.

- Od početka 2024. godine broj testiranih lica na SARS-CoV-2 opadao je sve do početka maja, kada se broj testiranih osoba povećava i održava na oko 550 testiranih prosečno nedeljno. U istom periodu broj potvrđenih slučajeva počinje postepeno da raste i iznosi u proseku od 60 do 90 slučajeva nedeljno. Uočava se porast u poslednjim nedeljama, ali su apsolutne vrednosti i dalje niske u poređenju sa istim periodom 2023. godine - navodi se u saopštenju Instituta "Batut".

Kako naglašavaju, ne registruje se povećanje hospitalizacija obolelih, niti pogoršanje kliničkih formi kovida-19.

- U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom nema indikacija za primenu dodatnih mera prevencije i suzbijanja respiratornih virusnih infekcija, osim standardnih mera zaštite koje se kontinuirano primenjuju u svim zdravstvenim ustanovama - uveravaju iz Batuta.

Osim toga, dodaje se u saopštenju, osobe sa ozbiljnim hroničnim bolestima i stanjima oslabljenog imuniteta treba da se posavetuju sa svojim lekarom o eventualnom smanjenju rizika od infekcije primenom mera lične zaštite.

- U Republici Srbiji osobe koje imaju simptome akutne respiratorne infekcije, testiraju se prema indikacijama u skladu sa procenom lekara. Imajući u vidu da je akutelni apsolutni broj inficiranih nizak, Institut za javno zdravlje Srbije ocenjuje da u ovom trenutku nema značajnog pogoršanja epidemiološke situacije. Institut za javno zdravlje Srbije sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje, kao i drugim zdravstvenim ustanovama nastavlja da prati epidemiološku situaciju, radi pravovremenog predlaganja odgovarajućih mera prevencije i suzbijanja bolesti - naglašavaju iz "Batuta".

Ističu da Ministarstvo zdravlja pažljivo prati situaciju u drugim državama, naročito u okruženju i mobiliše sve potrebne resurse za kontrolu zaraznih bolesti.

(Tanjug)

BONUS VIDEO: PRILAGOĐAVANjE JE NEOPHODNO: Moraćemo da naučimo da živimo sa visokim temperaturama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Dronom ubijen Ivan Šaljnev