UZ NAROD UVEK KADA JE POTREBNO: Pomoć Vojske Srbije u vodosnabdevanju u opštinama Gornji Milanovac i Mionica

Novosti online

23. 07. 2024. u 17:50

RADI ublažavanja posledica dugotrajne suše koja je izazvala nestašice vode, pripadnici Vojske Srbije angažovani su na pružanju pomoći u vodosnabdevanju domaćinstava u opštinama Gornji Milanovac i Mionica.

УЗ НАРОД УВЕК КАДА ЈЕ ПОТРЕБНО: Помоћ Војске Србије у водоснабдевању у општинама Горњи Милановац и Мионица

Foto mod.gov.rs

Zamenik komandanta Centra za obuku veze i informatike Komande za obuku potpukovnik Zlatko Kovačević rekao je da je od 19. jula, u opštini Gornji Milanovac, angažovana auto-cisterna za vodu za potrebe obezbeđenja vode za piće ugroženom stanovništvu u mestima Teočin i Brezna, a od juče i u Pranjanima.

Foto mod.gov.rs

 

- U skladu sa trećom misijom Vojske Srbije naši pripadnici su uvek uz svoj narod i angažovani su na pružanju pomoći civilnom stanovništvu prilikom elementarnih nepogoda i drugih nesreća i to će činiti kad god za tim postoji potreba – rekao je  potpukovnik Kovačević.

Foto mod.gov.rs

 

Načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije Gornjeg Milanovca, penzionisani pukovnik Milorad Dimitrijević, uputio je reči zahvalnosti Vojsci Srbije zbog angažovanja cisterne sa vodom koja dopunjuje rezervoare presahlih seoskih vodovoda pranjanskog kraja.

- Opština Gornji Milanovac je veoma velika i ima 61 naseljeno mesto. Duga suša i malo padavina tokom leta, uz povećanu potrebu za vodom, uslovila je da u pojedinim mesnim zajednicama dođe do otežanog vodosnabdevanja. Upravo zato smo se obratili Okružnom štabu za pomoć, i Vojska Srbije nam je izašla u susret veoma brzo i efikasno, i evo danas, već peti dan, cisterna je angažovana na dopuni seoskog rezervoara u Pranjanima. Ta količina u potpunosti zadovoljava naše potrebe – istakao je načelnik Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Foto mod.gov.rs

 

Predsednik Mesne zajednice Pranjani Radovin Veselinović podsetio je da Pranjani imaju problem sa vodom koji je naročito izražen poslednjih mesec dana, zbog velikih suša.  

- Izvori su presušili. Zahvaljujući opštini Gornji Milanovac i Vojsci Srbije uspevamo da prebrodimo problem s kojim se suočavamo. Nadam se da ćemo ovaj problem u nekom trenutku i trajno rešiti – rekao je  Veselinović.

Osim u Pranjanima, cisterna Vojske Srbije na teritoriji opštine Gornji Milanovac, juče je bila angažovana i za dopunu seoskih vodovoda u Teočinu i Brezni.

Opština Mionica je, takođe, zbog ekstremnih vremenskih uslova, poremećaja u vodosnabdevanju i ugrožavanja zdravlja ljudi, proglasila vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine.

Na zahtev Okružnog štaba za vanredne situacije Kolubarskog upravnog okruga, u mioničkoj opštini je od početka nedelje angažovana auto-cisterna za vodu iz Drugog centra za obuku. Primarno se dopunjavaju bunari, cisterne i rezervoari za vodu koja se koristi u domaćinstvima i za napajanje stoke, i to u selima Ključ, Bukovac, Đurđevac i Rajković.

Kapetan korvete Dragan Ilić iz Drugog centra za obuku iz Valjeva, danas je sa kolegama u selu Rajković, gde obezbeđuju vodosnabdevanje ugroženog stanovništva.

- Na zadatku vodosnabdevanja angažovani smo od 15. jula. Svakog dana dopremamo od 9 do 12 tona vode najugroženijem stanovništvu, u koordinaciji sa opštinom Mionica, a u skladu sa zahtevom opštinskog Štaba za vanredne situacije – rekao je kapetan korvete Ilić.

Boban Janković, predsednik opštine Mionica, koja je tokom leta prvo pogođena poplavama, a onda i sušom, ističe da su bili prinuđeni da se za pomoć obrate Ministarstvu odbrane.  

- Morali smo da uvedemo vanrednu situaciju. Vojska Srbije je odmah reagovala i to je za svaku pohvalu. Jednog dana smo proglasili vanrednu situaciju, a već sutradan oni su bili u našim prostorijama, baš kao i ljudi iz Ministarstva za javna ulaganja. Mi smo na terenu, i od prvog dana smo sa ljudima pa moram da istaknem da je angažovanje Vojske Srbije kao i uvek, za svaku pohvalu – istakao je  predsednik opštine Mionica i dodao da je reč o urgentnim intervencijama kako bi se stabilizovalo vodosnabdevanje i napominje da će uslediti trajno rešenje, jer „na jesen kreće najveći projekat koji radi opština Mionica,  zajedno sa državom, koji će obezbediti preko 20 litara vode u sekundi građanima ovog kraja“.

Stanko Tanasijević iz sela Rajković, čijoj je porodici danas Vojska Srbije dopremila vodu, potvrđuje da u domaćinstvu imaju dugogodišnji problem sa vodosnabdevanjem.

- Ovog puta obratili smo se lokalnoj samoupravi, preko njihovog kol centra, a onda se  angažovala vojska da nam pomogne, i zato im se zahvaljujemo. Prvi put nam je u dvorištu vojni automobil, koji je tu da bi nam pritekao u pomoć – rekao je Tanasijević.

Uporedo sa vodosnabdevanjem, pripadnici Vojske Srbije su, na zahtev organa lokalnih  samouprava, tamo gde je neophodno, u koordinaciji s Ministarstvom za javna ulaganja, trenutno angažovani i na sanaciji lokalnih puteva na teritoriji više opština, pokazujući tako da su uvek spremni da u najkraćem roku pruže pomoć građanima kada god je to neophodno.

BONUS VIDEO: DEJSTVO VODA ''LAZARA''

- Овог пута обратили смо се локалној самоуправи, преко њиховог кол центра, а онда се ангажовала војска да нам помогне, и зато им се захваљујемо. Први пут нам је у дворишту војни аутомобил, који је ту да би нам притекао у помоћ – рекао је Танасијевић. Упоредо са водоснабдевањем, припадници Војске Србије су, на захтев органа локалних самоуправа, тамо где је неопходно, у координацији с Министарством за јавна улагања, тренутно ангажовани и на санацији локалних путева на територији више општина, показујући тако да су увек спремни да у најкраћем року пруже помоћ грађанима када год је то неопходно.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde