"OVOM DELU SRBIJE PRETE NAJOPASNIJE OLUJE" Meteorolog Ristić otkriva: Moguće su tzv. pijavice tornada

Novosti online

24. 07. 2024. u 14:09

METEOROLOG Ivan Ristić govorio je o fenomenu mikroklime tj. o tome kako je moguće da deluje da u nekim područjima pada kiša iako iznad njih nisu vidljivi oblaci.

ОВОМ ДЕЛУ СРБИЈЕ ПРЕТЕ НАЈОПАСНИЈЕ ОЛУЈЕ Метеоролог Ристић открива: Могуће су тзв. пијавице торнада

Foto: Tanjug/Oksana Toškić

- Dobar primer za mikroklimu što pričam jest ovo što se desilo u ponedeljak. Imali smo jedan oblak kumulonimbus iza Novog Beograda i tu je bilo kiše. Bilo je tamno nebo, delovalo je da u priličnom intenzitetu pada kiša, a na primer ovde u centru, kada pogledate gore, bilo je sunčano, skoro da nije bilo oblaka, a ipak je padala je kiša. Čak nije bilo ni duge koja se mogla očekivati u tom trenutku - rekao je Ristić i dodao:

- Interesantno je to da te kapljice vode ili snega i leda zimi - tih hidrometeora što mi zovemo, tih padavina, one mogu biti ponesene tokom padanja sa tim nekim prizemnim vetrovima i nekim drugim vetrovima. Znači ne kreću se isto kao i sam oblak, tako da kiša može da pada na primer kao što se desilo u centru Beograda bez oblaka, ali to je kiša koja je potekla iz oblaka. Ona, dakle ne pada iz vedrog neba, ali sa tim vetrovima ona može da pređe na primer 2-3 km.

Nabrojao je delove Srbije koji su najizloženiji olujama:

- Što tiče oluja imamo taj prvi najopasniji deo koji ide pravcem Slovenija, Hrvatska, Slavonija preko Vojvodine. Tu su obično ti najjači vetrovi, obično tu neki put bude i tornada. Dešavale su se u Vojvodini te neke pijavice tornada. Tu vetrovi neki put, kao prošle godine su dostižu brzinu i do 180 i 200 km na čas.

Osim Vojvodine na udaru oluja je i zapadna Srbija:

- Sledeća je zapadna Srbija. To je dakle Mačva i sever zlatiborskog okruga. Iz Bosne neki put hoće te oluje da pređu i onda idu prema Beogradu. I treći je taj zlatiborski, rasinski okrug, znači ta neka jugozapadna Srbija. Tu se isto stvaraju te oluje koje se posle premeštaju prema istoku. Inače za Beograd su interesantne i te neke nepogode koje dolaze sa jugoistoka i istoka i sa severoistoka. To se isto neki put često dešava pogotovu leti i tada možemo isto imati nepogode u Beogradu u principu skoro na svim pravcima, tako da ovde kod nas obično sve te nepogode dođu.

BONUS VIDEO: OD SUNCA, DO GRMLjAVINE - U Beograd jutros stigao najavljeni hladni talas

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA NA AFRIČKOM MEDITERANU: Ovo ne smete propustiti - cene nikad niže!