KRKOBABIĆ: Karavan zaprega u Tripkovi obeležio ovonedeljne Miholjske susrete

Novosti online

26. 07. 2024. u 15:43

NA veliko interesovanje i radost učesnika i posetilaca ponovo su se igrali konji vrani! - poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon manifestacije Miholjski susreti sela održane u selu Tripkova kod Čajetine, na kojoj je, pored bogatog programa, izabrana i najlepša konjska zaprega.

КРКОБАБИЋ: Караван запрега у Трипкови обележио овонедељне Михољске сусрете

Foto: Ministarstvo

Nakon veselog karavana zaprega, više od 10 učesnika koji su defilovali, odabrana je pobednička, vlasnika mladog Radoša Stanojčića iz Bioske.

Par vranaca sjajne grive, amovi, oglavine, praporci, kajaši, kićanke, kao i lep špediter u kome su se čitavog dana vozila deca,  izdvojili su ovo tradicionalno oruđe za rad i vožnju od svih ostalih.

- Zapregu i konje držim iz čiste ljubavi i velike želje da se naša tradicija otrgne od zaborava, iako ni malo nije jeftin hobi. Konji su izuzetne životinje, a ovako ukrašene i opremljene tradicionalne zaprege su nekada prolazile srpskim sokacima. Manifestacije poput ove izuzetno su značajne, jer nam je to mogućnost da se okupimo, družimo, ali i predstavimo srpske običaje - kaže Radoš.

Osim takmičenja i karavana zaprega, u ovom zlatiborskom kraju, odigran je i turnir u malom fudbalu na kome je pobedila ekipa Zlatiborac iz Mačkata. Posetioci su uživali i u izložbi slika i crteža, „Đedovina“ akademske slikarke Andrijane Andrijašević,  koje će prostorije seoske škole krasiti do kraja avgusta. Svakog vikenda do kraja avgusta biće otvorena i izložba radionice stakla iz Tripkove. Nastupi kulturno-umetničkih društava, pevačke grupe, kao i kazivanje poezije i aforizama, ostavljeni su za kraj.

U isto vreme manifestacija Miholjski susreti sela, svojevrsni pečat Ministarstva za brigu o selu, održana je i u selu Temska kod Pirota gde je više od 1.000 posetilaca uživalo u gastronomskom takmičenju staroplaninskih specijaliteta 11 okolnih sela. Birao se najukusniji staroplaninski kolač, banica sa livadskim zeljem, kotlić sa sušenim vrganjima, kao i najlepši štand. Čak tri pehara osvojila je Suzana Bošković. Osim prve nagrade za poseban štand na kome su se našle đakonije, pite, torte, oblande, salčići, kolači i džemovi, nagrađene su i njena banica i tradicionalna poslastica.

„Radujem se svakoj prilici kada mogu da učestvujem u programima koji čuvaju našu tradiciju. Miholjski susreti su vratili te lepe običaje među ljude, a nama dali šansu da pokažemo šta znamo da radimo i koliko su bogate srpska trpeza i tradicija“ rekla nam je Suzana.

Nije se samo dobro jelo. Neizostavni deo programa bili su folklorni nastupi, kao i okršaji u zaboravljnim sesokim igrama – nadvlačenju konopca, bacanju kamen s ramena, skoku u dalj, ali i dečija trka u džakovima i nošenje jajeta kašikom.

Ovog vikenda program se nastavlja u selima Srbije uzduž i popreko – u Zrenjaninu, Petrovcu na Mlavi, Svilajncu, Dimitrovgradu i Crnoj Travi. Pozvani su svi znatiželjni ljubitelji tradicije i dobrog zalogaja, kao i svi slučajni putnici da svrate i dobro se zabave.

Kalendar  Miholjskih sureta sa spiskom opština i sela u kojima se održavaju istaknut je na sajtu Ministarstva za brigu o selu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVAKO SU RASLE PLATE U SRBIJI: Dobre vesti za građane o onom što nam sledi