NEPOŠTOVANJE TEMELJNIH AKATA MEĐUNARODNIH ORGANIZACIJA: Oličenje licemerja velikih sila

Piše: Ognjen Bojanić

16. 07. 2024. u 05:00

JEDNOSTRANIM proglašenjem nezavisnosti Kosova februara 2008. godine i međunarodnim priznanjem tog čina od dela međunarodne zajednice koji pripada kolektivnom Zapadu, na najgrublji način je prekršena Rezolucija 1244 koja je garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta SRJ, odnosno Republike Srbije.

НЕПОШТОВАЊЕ ТЕМЕЉНИХ АКАТА МЕЂУНАРОДНИХ ОРГАНИЗАЦИЈА: Оличење лицемерја великих сила

Dik Marti podnosi Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 2011. izveštaj o stanju na Kosovu, Foto EPA, Profimedija, Tanjug, RTS print scrin ( video) , Privatna arhiva Živadina Jovanovića, Dokumentacija „Borbe“ i „Novosti“, Vikipedija

Po svojoj prirodi i dejstvu Rezolucija pripada samom vrhu međunarodnopravnih akata jer je pravno obavezujuća za sve države članice UN. Istine radi, dezavuisanje Rezolucije 1244 bilo je i pre 2008. godine, u periodu jun-jul 1999. godine i mart 2004. godine, kada niko, a Kfor je morao, čast izuzecima, nije zaustavio divljanje i iživljavanje albanskih ekstremista nad srpskim narodom.

U prvim godinama nakon već spomenutog jednostranog proglašenja nezavisnosti, politika separatista u Prištini, podržana finansijski i logistički od vodećih država Zapada, tekla je u dva smera. Prvi smer se odnosio na sticanje što većeg broja međunarodnih priznanja od postojećih članica UN. Drugi smer je išao u pravcu članstva u različitim "manjim" međunarodnim organizacijama jer su bili svesni, kakao tada, tako i sada, da stolicu u UN ne mogu nikako dobiti. Da je ovo bila razrađena, dobro isplanirana strategija i deo jednog šireg plana pojedinih velikih sila kojom se nedvosmisleno gazilo međunarodno pravo videćemo u nekim od narednih primera.

Prvi "veliki korak" separatisti u Prištini napravili su juna 2009. godine ulaskom u MMF, a potom i Svetsku banku. Ovim učlanjenjem prekršeni su prevashodno i temeljni akti ovih organizacija, a o Rezoluciji 1244, teritorijalnom integritetu i suverenitetu izlišno je i govoriti.

U ISTOM PERIODU, radeći na više frontova, separatistička vrhuška u Prištini naciljala je kao primarni zadatak i članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope. Tokom prve decenije 21. veka stav Saveta Evrope po pitanju KiM bio je statusno neutralan poštujući Rezoluciju 1244. Međutim, kako to prištinskim zvaničnicima nije odgovaralo, želeli su bezrezervno da ostvare bolje kontakte sa visokim zvaničnicima te su neposredno nakon proglašenja nezavisnosti otvorili i konzulat u Strazburu gde je i sedište Saveta Evrope.

Do nekih bližih, formalnijih kontakata nije došlo gotovo sve do kraja 2013. godine. U velikoj meri tadašnju poziciju tzv. Kosova diskreditovao je i 2011. godine izveštaj Dika Martija pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope. Naime, ovaj dokument, potkrepljen mnogobrojnim dokazima i svedočenjima, govorio je o užasnim zločinima počinjenim od strane Dreničke grupe OVK na čijem čelu se nalazio Hašim Tači.

Međutim, željni ostvarenja svog cilja, ali i svesni loše pozicije, predstavnici tzv. kosovske države samo su promenili taktiku i vektore kretanja, te su započeli procese pristupanja Savetu Evrope na "mala vrata", kroz parcijalne sporazume i organizacije sa određenim stepenom autonomije. Sa tim u vezi, pored važeće Rezolucije 1244, usvojenog izveštaja Dika Martija, suprotno Statutu Saveta Evrope, ne uzimajući u obzir da skoro dvocifreni broj država članica Saveta Evrope ne priznaje Kosovo i bez pređašnje konsultacije sa Komitetom ministara Kosovo postaje 2013. godine član Banke za razvoj Saveta Evrope, dok naredne 2014. godine isti ishod biva i sa učlanjenjem u Venecijansku komisiju.

* * * * * * * *

Dominacija prava sile nad vladavinom prava

U BANKU ZA RAZVOJ Saveta Evrope i Venecijansku komisiju Kosovo je primljeno bez korišćenja fusnote koja je u Savetu Evrope još od 2008. godine glasila: "Sve reference na Kosovo, bilo u pogledu teritorije, institucija ili stanovništva, u ovom tekstu, treba razumeti u punoj saglasnosti sa Rezolucijom SB UN 1244 i bez prejudiciranja statusa Kosova". Ova fusnota je 2012. godine promenjena fusnotom dogovorenom u Briselu u čijem tekstu je dodata i obaveza poštovanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde na nesmotreno i trapavo postavljeno pitanje iz 2009. godine.

Nakon ovoga asocijacija opština sa Kosova je postala deo i Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti a takođe obezbeđeno je i članstvo u Međunarodnom olimpijskom komitetu, UEFA, FIFA itd. Dovoljno je navesti primer prijema Kosova u UEFA maja 2016. godine, kada je grubo prekršen Statut u kom se navodilo kako deo ove organizacije može postati samo savez one države koja prethodno ima stolicu u Ujedinjenih nacija.

Maja 2022. godine tzv. Kosovo sa novom, ekstremnijom političkom strukturom, sa Aljbinom Kurtijem na čelu, ponovo aktuelizuje pitanje članstva u Savetu Evrope te podnosi zvanični zahtev za prijem. Pozitivan stav o ovom procesu u svom izveštaju, podržanom od Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, dao je i posebni izvestilac Dora Bakojani.

Foto EPA, Profimedija, Tanjug, RTS print scrin ( video) , Privatna arhiva Živadina Jovanovića, Dokumentacija „Borbe“ i „Novosti“, Vikipedija

Skupština Saveta Evrope dala je preporuku za prijem Kosova mimo Statuta tog istog saveta

ŠTO SE TIČE navedenog izveštaja, on je iskreno govoreći oličenje licemerja i to najmanje iz dva razloga. Prvo, spominjanje i davanje legitimiteta tkz. kosovskim institucijama (Ustavni sud) i njihovim odlukama po pitanju napretka u poštovanju ljudskih prava i vladavine prava latentno se prejudicira status Kosova, smatrajući ga državom u punom smislu te reči, suprotno Rezoluciji 1244, Statutu Saveta Evrope i već spomenutom, zauzetom neutralnom stavu. Drugo, da li uopšte sme da se govori o poštovanju ljudskih prava na prostoru gde srpski narod živi po getima, i gde samo u protekle dve godine nema dana a da se ne desi etnički inspirisan napad na Srbe samo zato što su Srbi (dovoljno je setiti se Badnjeg dana 2023. godine kada je pripadnik tzv. KPS pucao i ranio dečake u okolini Štrpca). Proces pristupanja je ipak zaustavljen na neodređeno, jer konačni sud daje Komitet ministara glasanjem. Samo budite svesni da ovo zaustavljanje nije posledica nekakvog poštovanja pravnih procedura, jer je pravo davno pogaženo, već je razlog političke prirode, odbijanje formiranja Zajednice srpskih opština od strane Prištine, koja ako ikada i bude bila formirana teško da će u ovim okolnostima biti ikakvo utočište Srbima na Kosovu i Metohiji.

Stoga naše jedino utočište danas je Rezolucija 1244 i bilo kakvi pregovori van njenog okvira bi bili riskantni, da ne kažem pogubni po naše interese. Koliko god je na Zapadu dezavuisali mi se na nju moramo pozivati, gde god možemo pominjimo jer kako su manastiri i drugo kulturno blago na KiM dokaz našeg vekovnog postojanja na tom prostoru, tako je Rezolucija 1244 naša tapija da je taj prostor i danas naš. Uostalom Rezolucija 1244 neka dobije novu dimenziju, neka postane naš nacionalni stav, naša međa preko koje se ne sme jer jedino tako ćemo uspravne glave moći da sačekamo pobedu sile prava nad pravom sile, a ona je sve bliža i bliža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ POSLE MEČA NAŠAO PROVOKATORA! Evo šta je Novak učinio kada se završio derbi sa Nadalom na Olimpijskim igrama!