DA LI KLIMA-UREĐAJ MOŽE DA EKSPLODIRA: Koliko često ga treba servisirati

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

27. 07. 2024. u 20:03

ZA deset dana u Beogradu su dva požara izazvali klima uređaji. Koliko često treba da se servisiraju i kako da primetimo da nešto nije u redu?

ДА ЛИ КЛИМА-УРЕЂАЈ МОЖЕ ДА ЕКСПЛОДИРА: Колико често га треба сервисирати

Foto: Z. Jovanović

Prašina i prljavština se nagomilavaju u klima uređaju zbog neredovnog održavanja i čišćenja, a to na kraju može da izazove i i požar.

-Čišćenje klime treba raditi svake godine, od bakterija i buđi. Ako umemo, možemo i sami to da uradimo. Preporučljivo je što češće proveravati klimu, dati možda 1000 - 2000 dinara za servisiranje, nego doći u situaciju da izgubite stan, rekao je za RTS Andrej Čoha, profesor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla".

On je predstavio indikatore koji upućuju na to da sa klima uređajem nije nešto u redu.

-Prva indikacija je da uređaj ne radi fabrički, kada primetite da ne može da ohladi prostor kao nekada, kada zadate temperaturu na 23, 24 stepena ako je napolju 35 i ona ne može da rashladi prostoriju, znači da sa njom nešto nije u redu, istakao je Čoha.

Što je temperatura napolju viša, to je veći napor uređaja da rashladi prostoriju.

-Kada imate veliku temperaturnu razliku koju želite da postignete, vaša klima i kompresor dušu ispuste. Tada radi na maksimumu, troši struju, haba se uređaj i može biti jako opasno za izazivanje požara, rekao je profesor Elektrotehničke škole "Nikola Tesla".

U danima toplotnog talasa danonoćno želimo da klima uređaji budu uključeni, čak i kada nismo u stanu.

-Klima mora da se odmara, kao i svaki drugi uređaj. Njena snaga je kao dva bojlera. Morate se odgovorno ponašati prema njoj, rekao je Čoha.

Liste čekanja za servisiranje klima uređaja su konstantne, kako bi se izbegle, majstore možemo i pozvati tokom zimskih i prolećnih meseci.

(sputnikportal.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI TOP GAN: Piloti ruske severne flote izvode vežbe iznad Barencovog mora

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO JE NEPRIMERENO! STVARNO NE RAZUMEM! Novak Đoković u čudu posle prvog meča na Olimpijskim igrama