MAŠTARIJE U BAŠTI: Letnji program za najmlađe Slavonce Udruženja "Đorđe Ocić"

Lj. Begenišić

29. 07. 2024. u 12:24

UDRUŽENjE "Đorđe Ocić" iz Dalja koje već petu godinu organizuje različite kulturne događaje u daljskom "Domu Ocića", rodnoj kući ovog pisca pokrenulo je novu manifestaciju koja je namenjena deci i mladima.

МАШТАРИЈЕ У БАШТИ: Летњи програм за најмлађе  Славонце Удружења Ђорђе Оцић

privatna arhiva

Udruženje "Đorđe Ocić" iz Dalja koje već petu godinu organizuje različite kulturne događaje u daljskom "Domu Ocića", rodnoj kući ovog pisca pokrenulo je novu manifestaciju koja je namenjena deci i mladima. I sam pisac Đorđe Ocić, osim romana, eseja i drama stvarao je i leteraturu namenjenu najmlađima koja je ostala manje zapažena. Jedan od razloga verovatno je i to što su njegove pesme za decu, sabrane pod nazivom "I u bašti i u mašti", iako pisane znatno ranije, objavljene u "zlo doba", 1991. godine. Godinama ranije, emitovana je njegova radio-igra "Neobični razgovori", a 1996. godine objavljena je knjiga "Reči u šetnji", čije autorstvo Ocić deli sa svojom kćerkom Jelenom Ocić.

Oduševljeno crtali i slikali

Dejana Ocić nam kaže da o dečijem doživljaju programa "I u bašti i u mašti" najbolje svedoči to što su mališani, inspirisani događajem, samoinicijativno započeli sa crtanjem i slikanjem.

- Te divne dečje reakcije svakako predstavljaju značajan podstrek Udruženju za dalje osmišljavanje takvih programa pod ovim nazivom jer, za negovanje mašte, bašta je zaista najbolji ambijent - kaže naša sagovornica.

Za njegov roman o odrastanju pod nazivom "Šuma i drum", prof. dr Dušan Ivanić svojevremeno je, upravo u Dalju, na naučnom skupu posvećenom Ociću, rekao da zaslužuje da se unese u školsku lektiru ne samo za srpske škole u Hrvatskoj, već u sve srpske škole.

Uprvo zbog posvećenosti pisca dečjoj literaturi, Udruženje je otvorilo kapiju dvorišta Doma Ocić, i za one koji kulturu tek počinju da maštaju, pa su se pojmovi bašta i mašta odlično uklopili u prostor i ambijent održavanja ove manifestacije koja je i zvanično nazvana "I u bašti u i mašti".

privatna arhiva

 

- Pri kreiranju naših programa nastojimo da ih organizujemo tako da mogu da im prisustvuju i mlađe generacije - kaže nam Dejana Ocić, predsednik Udruženja i kći književnika, ujedno i autor ilustracija Ocićevih knjiga za decu. - Ipak, budući da je moj otac pisao i literaturu za decu, želja nam je bila da pokrenemo specifičnu i raznovrsnu manifestaciju upravo njima namenjenu. Taj predlog odmah je prihvatila Đurđica Kikanović, voditelj folklora u Srpskom kulturnom društvu "Branko Radičević" iz Dalja, koja ima ono posebno čulo za decu i mlade, pomoću koga savršeno osluškuje njihove želje i potrebe, a koja se setila da ponovo oživimo kino u Dalju, uz kokice iz fišeka, i to na otvorenom.

A Đurđica Kikanović kaže da je vrlo rado pristala.

- Kulturnih sadržaja koji okupljaju decu i mlade zaista nikad dosta, stoga sam vrlo rado prihvatila predlog da upravo njih okupimo u dvorištu Doma Ocić, gde se organizuju raznovrsni programi iz kulture, koje mi, Daljci, svaki put s nestrpljenjem iščekujemo - kaže za naš list Đurđica Kikanović. - Tako smo i pokrenule ovaj projekat, u čemu nam se, kao voditelj, svesrdno, priključio Ljubomir Petrović iz Borova. Deci je, na ovaj način, pružena mogućnost da se, što je zaista retko, druže u bliskom im i domaćinskom ambijentu, odmah, tu, u komšiluku. Iz Ocića dvorišta, odnosno bašte deca su ponela najdivnije utiske.

A deca imala šta da vide - program je obuhvatao projekciju filma "Agi i Ema", koji je, po romanu Igora Kolarova, u produkciji "Art & popcorn", režirao Milutin Petrović. Uz to, najmlađi su imali prilike da posete i izložbu goblena "Viler u Erdabovu" te da se zamisle nad portretima njihovih autora, a Jadranka Ćurčić, aktivna folklorašica u SKUD "Branko Radičević", ovoga puta našla se u ulozi predavača. Svojim unucima i drugoj deci objašnjavala je ona davnašnju namenu ambara, te otkrivala na koji način i za šta su se koristili starinski predmeti domaćinstava iz prošlog stoleća, iz etno zbirke, čije formiranje je još jedna trajna delatnost ovog udruženja.

Organizatori ponosno kažu da su im najdraži asistenti u realizaciji ovog programa bili Elena i Dejan Popović, mlade komšije iz najbliže susedne bašte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ RAZBIO NADALA! Ne pomaže ni bezobrazluk sudije, Novak deklasirao kralja šljake - ide po olimpijsko zlato!