DVA SNAŽNA CIKLONA NAD EVROPOM: Dok je Srbiju zaobišlo nevreme, ciklon je zahvatio ovo područje

Novosti online

29. 07. 2024. u 14:11

PREKO centralne Evrope juče se premeštao ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji je po podne iz Alpa stigao do Slovenije i Hrvatske i doneo jake grmljavinske oluje i nepogode.

ДВА СНАЖНА ЦИКЛОНА НАД ЕВРОПОМ: Док је Србију заобишло невреме, циклон је захватио ово подручје

FOTO: A. I

Istovremeno, nad Srbijom je bilo vedro i vrelo, uz temperature do 39 °C, a ispred hladnog fronta strujala je veoma topla vazdušna masa sa juga.

Ipak, tokom noći hladni front, ali kao veoma oslabljen stigao je do severa Srbije i Beograda, uz jak severozapadni vetar, ali su padavine izostale, jer je front izgubio na snazi na svom putu ka jugoistoku.

Zahvaljujući njemu, danas je širom Srbije i u Beogradu svežije za oko sedam stepeni, pa se očekuju temperature do 30, a njegov uticaj gotovo i da nema na jug, jugoistok i istok Srbije, gde se danas očekuje do 35 °C.

I dok je Srbiju zaobišlo nevreme, ciklon iz centralne Evrope značajno je ojačao nad južnim Baltikom i danas se premešta svojim centrom preko Belorusije ka zapadu Rusije.

Ciklon je zahvatio veliko područje sa jakim vetrovima i obilnim kišama, a u pribaltičkim zemljama, odnosno u primorskim predelima očekuju se olujni udari vetra.

Ciklon će stići i do Moskve, uz kišovito, vetrovito i svežije vreme.

Ovaj sistem neće imati uticaja na vreme u Srbiji, osim već u vidu napomenutog oslabljenog hladnog fronta, koji nam je doneo manju promenu vremena, pre svega osveženje.

Srbiju narednih dana očekuje povišen vazdušni pritisak i ugodno toplo vreme, uz vedro nebo.

Ono što je interesantno, još jedan ciklonalni vrtlog nalazi se na mestu gde je i više nego retka pojava leti, a to je nad Madaerom, odnosno ostrvima koja pripadaju Portugaliji i nalaze se na oko 800 kilometara jugozapadno od Portugalije, na pola puta do Kanarskih ostrva.

Nad ovim predelima nalazi se ciklonalni vrtlog i polje niskog vazdušnog pritiska, koji je zahvatio i Portugaliju i donosi pljuskove sa grmljavinom, ali i jake, na ovom delu Antlatika i olujne vetrove.

Ovaj ciklon će svojim obodnim delom doneti pljuskove sa grmljavinom i Španiji, koja danima beleži temperature iznad 40 stepeni.

(Telegraf)

BONUS VIDEO:

MESEC IZNAD POSEJDONOVOG HRAMA: Pogledajte prizor koji ostavlja bez daha

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)