NEKOLIKO ZARAZNIH BOLESTI HARA SRBIJOM: Pojedine mogu biti veoma opasne po život, zato budite na oprezu

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 17:21

OMIKRON soj koronavirusa proširio se među našim građanima, i pretpostavlja se da će ga biti još više kada se Srbi vrate sa odmora u Grčkoj, gde on divlja.

НЕКОЛИКО ЗАРАЗНИХ БОЛЕСТИ ХАРА СРБИЈОМ: Поједине могу бити веома опасне по живот, зато будите на опрезу

Foto: AP

Podvarijanta omikron soja kovida 19 – FLiRT, uveliko vlada u našoj zemlji, što je nezvaničan naziv podgrupe omikorn soja kovida-19, i inspirisan je imenima mutacija u genetskom kodu ove varijente.

One potiču od dominantne JN.1 varijante – mutacije omikron soja koronavirusa.

Kako kažu doktori, omikron ili flirt virus se leči i simptomatičan je slično prehladi. Može uključivati temperaturu koja uglavnom spadne posle tri dana. Tu su takođe i kašalj te bolovi u mišićima, malaksalost, umor.

Foto: AP

U našoj zemlji međutim u velikom broju rasprostranjene su i male boginje, hepatitis i virus Zapanog Nila.

Hepatitis

Na nedavno održanoj konferenciji povodom Svetskog dana hepatitisa, iz Instituta Batut objavili su da su u 2023. u Srbiji registrovana čak 392 slučaja virusnog hepatitisa, koji je prošle godine u našoj zemlji odneo pet života.

Svuda u svetu smrtnost od uzroka povezanih sa hepatitisom je u porastu, a najveći problem je što postoji ogroman broj nedijagnostikovanih i nelečenih ljudi koji žive sa ovom bolešću.

Virus Zapadnog Nila

U Srbiji je pre nešto više od nedelju dana registrovan prvi slučaj virusa Zapadnog Nila, a na Infektivnoj klinici u Beogradu je trenutno, kako pišu mediji, troje pacijenata kod kojih postoji sumnja na ovu bolest.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Glavni vektor, odnosno prenosilac ovog virusa je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Male boginje – morbile

Od početka godine u Srbiji je registrovan 181 slučaj malih boginja (morbila), a samo za prvih sedam dana jula, u čak četiri grada prijavljen je 31 novi pacijent, pokazuju podaci Instituta Batut.

Foto Shutterstock

Na teritoriji Novog Pazara početkom meseca registrovano je 23 slučaja, šest na teritoriji Beograda i po jedan slučaj u Novom Sadu i Loznici.

Veliki kašalj

Prema podacima Batuta, koji su objavljeni 30. juna ove godine, u Srbiji je prijavljeno ukupno 1.425 potvrđenih slučajeva velikog kašlja (pertusisa) kod kojih je dijagnoza postavljena od početka 2024. godine.

Iz zdravstvenih ustanova, od početka godine, prijavljena su dva smrtna ishoda uzrokovana pertusisom kod nevakcinisane dece uzrasta dva i po, odnosno tri meseca.

(b92)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE?! Ruskinja u Rusiji otplivala brže nego što je olimpijska šampionka u Parizu, evo šta će joj se desiti!