VAŽNO UPOZORENJE "BATUTA" ZA SVE GRAĐANE: Širi se zaraza novim sojem koronavirusa, ove grupe su najugroženije

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

30. 07. 2024. u 20:30

U EVROPSKOM regionu, posle perioda veoma niske cirkulacije koronavirusa, registruje se povećanje njegove aktivnosti od maja 2024. godine, a takva situacija beleži se i u Republici Srbiji.

ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ БАТУТА ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ: Шири се зараза новим сојем коронавируса, ове групе су најугроженије

Foto D. Milovanović

Kako Batut ističe, među prijavljenim inficiranim osobama većinu čine osobe starije životne dobi, iako su registrovani slučajevi u svim uzrasnim grupama.

Pored toga, iz Batuta dodaju sledeće:

- Prosečna starost obolelih je trenutno 66 godina, dok je kod osoba koje su na bolničkom lečenju prosečna starost 72 godine. Međutim, treba imati u vidu da se mlađe osobe ređe javljaju lekaru i testiraju, odnosno da u većem broju preleže respiratorne infekcije "na nogama" nego što je to slučaj u starijim uzrastima, te se najveći broj inficiranih u mlađim dobnim grupama i ne registruje u zdravstvenom sistemu -  navodi se u njihovom izveštaju.

Foto: V. Danilov

Takođe, naglašavaju da je stopa testiranja osoba na koronavirus u Srbiji niska u odnosu na ranije periode, usled čega raste procenat pozitivnih nalaza.

- U poslednjoj nedelji pozitivnost na SARS-CoV-2 je dostigla 25,4 odsto što odgovara situaciji koja se registruje i u EU. Ukupna izračunata pozitivnost za EU u 29. nedelji, od 15. do 21. jul 2024. godine je bila 29,8 odsto - navode iz ove ustanove.

Oni ističu da trend porasta broja inficiranih osoba koji se uočava od početka maja 2024. godine u Srbiji nije praćen povećanjem zahteva za pružanjem zdravstvenih usluga u domovima zdravlja i bolnicama.

- Međutim, neke od zemalja u regionu, poput Grčke, registrovale su povećan broj prijema obolelih od koronavirusa u bolnice što, usled boravka velikog broja naših građana u ovoj zemlji tokom leta, može da se odrazi i na epidemiološku situaciju u Srbiji. Stoga se sprovodi kontinuiran nadzor nad kretanjem koronavirusa u našoj zemlji i okruženju i shodno tome planiraju mere unutar sistema zdravstvene zaštite i u opštoj populaciji - stoji u saopštenju.

Iz Batuta takođe dodaju i da su simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) isti kao i kod drugih oblika koronavirusa i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje, preneo je b92.

BONUS VIDEO: SRBIJA NE ŽELI DA BUDE ZEMLjA DRUGOG REDA U EU : Ministar Marko Đurić | Nije samo naslov

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZABORAVLJENA SRPSKA IMENA: Pogledajte kako su se zvali naši preci prema turskom popisu iz 1455. godine (FOTO)