ALBANIJA VEČNA JABUKA RAZDORA: Velike sile uvek "krojile" mapu Balkana (VIDEO)

J. S.

31. 07. 2024. u 10:18

VELIKE sile su uvek imale ključni uticaj na balkansku politiku, mada su balkanski narodi i države mogli da iniciraju određene procese i utiču na pojedine odluke ali, kada govorimo o krojenju mape Balkana, ključnu ulogu uvek su imale velike sile.- ističe istoričar Srđan Graovac.

АЛБАНИЈА  ВЕЧНА ЈАБУКА РАЗДОРА: Велике силе увек кројиле мапу Балкана (ВИДЕО)

Srđan Graovac /Foto KCNS

Tako je, kaže ovaj istoričar,  bilo i 1912. i 1913. godine kada su balkanski saveznici započeli Prvi balkanski rat sa ciljem da  oslobode balkanske hrišćane od viševekovnog turskog ropstva.U predvečerje Balkanskih ratova svet je bio podeljen na dva međusobno suprotstavljena bloka oko kojih su se okupljale velike sile: s jedne strane sile Atante (Francuska, Rusija, Britanija), a s druge Trojni savez predvođen Nemačkom, Austrougarskom i Italijom. Obe strane bile su  zainteresovane za situaciju na Balkanu u težnji da  ostvare svoje interese.

Zahvaljujući konsenzusu koji su postigle velike sile oko toga da eventualni zaplet na Balkanu neće biti povod da se dva međusobno suprotstavljena saveza uvuku u opšti rat, izbegnuto je te 1912. godine da Prvi balkanski rat postane povod za izbijanje Prvog svetskog rata.

Ali, odlukom  na Londonskoj mirovnoj konferenciji da se formira nezavisna albanska država unesena je jabuka razdora među balkanske saveznike, što će biti okidač za sukob među dojučerašnjim saveznicima i uzrok za izbijanje Drugog balkanskog rata.

Predavanje istoričara Srđana Graovca  „PRVI BALKANSKI RAT – SENKA VELIKIH SILA”  može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NADAL POSLE PORAZA: Rafa otvorio dušu nakon što je izgubio od Novaka Đokovića