"OLUJA" POČELA NA ZELENI SIGNAL IZ VAŠINGTONA: Politička pozadina vojno-policijske operacije na RSK 1995. godine

V. N.

06. 08. 2024. u 10:36

BILA je subota, 4. avgust 1995. godine.

ОЛУЈА ПОЧЕЛА НА ЗЕЛЕНИ СИГНАЛ ИЗ ВАШИНГТОНА: Политичка позадина војно-полицијске операције на РСК 1995. године

Foto EPA, Profimedeja, Tanjug, Dokumentacija „Novosti“ i „Borbe“, Fejsbuk, Jutjub, Printskrin, Vikipedija, Arhiv Darka Hudelista ...

Na Knin, prestoni grad Republike Srpske Krajine, umesto letnje ilindanske kiše i grmljavine, udarila je je zastrašujuća vojna oluja. Bio je  obasut sa pet hiljada granata, napala ga je Hrvatska vojska, sa svih strana. A samo dan ranije, na pregovorima u ženevskom predgrađu Žanto, 3. avgusta 1995, koji su zapravo bili predstava za međunarodnu zajednicu, predstavnici krajiških Srba odbili su da prihvate ultimatum, da se integrišu u  hrvatsku državu i predaju oružje, čime su zapravo potpisali svoj kraj.

U poslednjem nastavku serijala „Dan prije Oluje“ Darka Hudelista, "Novosti" u „Istorijskom dodatku“, paralelno  sa najčitanijim zagrebačkim nedeljnikom „7 dnevno“, otkrivaju kako je planirana i izvedena operacija „Oluja“. Hrvatska strana ništa nije prepuštala slučaju, specijalni izaslnik Franje Tuđmana je  na sastancima,  2. i 3. avgusta, u  Ministarstvu obrane SAD i u Beloj kući, dobio podršku da se krene u akciju na RSK. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A KADA SU MU REKLI... Ovako je Novak Đoković reagovao kada je čuo da mu je Rafael Nadal čestitao na olimpijskom zlatu