ZA PET MESECI PRIVREMENO ZAPLENJENO 188 VOZILA: Dvojici vozača oduzeta po tri automobila

Z. Uskoković

08. 08. 2024. u 14:36

U POSLEDNjIH pet meseci, dvojici muškaraca čak po tri puta oduzeti su automobili zbog nasilničke vožnje. U Srbiji je za pet meseci privremeno oduzeto 188 vozila zbog nasilničke vožnje, koja će se verovatno po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja kažnjavati i trajnom plenidbom.

ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ ПРИВРЕМЕНО ЗАПЛЕЊЕНО 188 ВОЗИЛА: Двојици возача одузета по три аутомобила

Foto Z. Jovanović

Kada god su tako ostali bez svojih vozila, oni bi nabavljali drugo vozilo i, uprkos zabranama, nastavljali da krše saobraćajne propise. I podjednako su na drumu grešili i sa vozilima visoke kategorije, ali i sa kolima starim po više decenija.

Tako je jedan Zrenjaninac svakog meseca ostajao bez prevoznog sredstva - u martu, aprilu i maju. On je zbog prebrze vožnje zaustavljen u Zrenjaninu 30. marta u "opel astri", osam dana kasnije, 7. aprila, zatečen je u "mercedes sprinteru", da bi 2. maja načinio prekršaj u Žitištu sa "zastavom 101".

Njegov "kolega" iz okoline Šapca, gotovo na identičan način ostao je, privremeno, bez tri četvorotočkaša. Prvi auto mu je oduzet 13. aprila kada je sa "jugom" napravio prekršaj u Šapcu, sledeći, "škoda fabija" 16. juna na Ubu, dok je bez "folksvagena" ostao četiri dana kasnije u Valjevu.

- Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP Srbije privremeno su oduzeli 188 vozila od učinilaca težih prekršaja, tokom prvih pet meseci primene ove mere - navodi načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević. - Pored 161 putničkog vozila, pripadnici saobraćajne policije privremeno su oduzeli i 11 bicikala, 10 motocikala, tri teška teretna vozila, dva traktora i jedno zaprežno vozilo.

Najveći broj vozila oduzet je na teritoriji Policijske uprave za grad Beograd - ukupno 23 i Policijske uprave u Šapcu - ukupno 21, dok je dvocifren broj vozila oduzet i na teritoriji Policijskih uprava u Novom Pazaru (13), Subotici (12), Valjevu, Pančevu i Smederevu (po 11).

- Skrećemo pažnju da je ubedljivo najveći broj vozila, oko 36 procenata, oduzet od učinilaca prekršaja koji su mlađi od 30 godina - ističe Lakićević. - Mera oduzimanja vozila primenjuje se prema učiniocima težih prekršaja, koji su u prethodne dve godine najmanje dva puta pravnosnažno osuđivani za teže prekršaje iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Svi učinioci prekršaja, od kojih su oduzeta vozila, jesu muškarci. Od dvojice vozača vozilo je oduzeto po tri puta, a od desetorice po dva puta. Najviše oduzetih vozila su marke "folksvagen" (18) i "fijat" (17), ali tu su 44 vozila visoke klase - 13 "audija", 11 "pasata", 10 BMV, devet "mercedesa", džip "tuareg"...

Procedura privremenog oduzimanja vozila je vrlo kratka i jasna - policajac detaljno snimi vozilo odmah nakon oduzimanja, kako bi kasnije postojala garancija da nije bilo dodatnih oštećenja i da se vozilo vraća u istom stanju u kom je oduzeto. Protiv vozača se podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, i od tog trenutka ono je u nadležnosti suda, koji odlučuje da li će, kada i pod kojim uslovima auto biti vraćen.

Gas do 190,2!

Uprava saobraćajne policije MUP Srbije podnela je prekršajnu prijavu protiv četrdesetdvogodišnje žene koja je vozila "škodu oktaviju" brzinom od 190,2 kilometra na čas, na delu puta gde je ograničenje brzine 80 kilometara na čas, saopštio je juče MUP Srbije.

Ona je zaustavljena presretačem i isključena iz saobraćaja tokom sprovođenja međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja ROADPOL, na putu između Lajkovca i Valjeva.

* * * * * * * * * * *

UVODI SE MERA TRAJNOG ILI PRIVREMENOG ODUZIMANjA VOZILA

Crne kutije biće u svim kolima

Pomoćnik direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije Mirko Koković rekao je juče da će se u novom zakonu o bezbednosti saobraćaja naći mera privremenog ili trajnog oduzimanja vozila vozačima koji naprave teži saobraćajni prekršaj i da će se ona primenjivati čak i ako je vozilo pozajmljeno.

- Privremeno oduzimanje može da traje dve godine. I tu se plaća ležarina. U Evropi postoji trajno oduzimanje. Tako da verujemo da ćemo mi prepisati taj model. To ćemo uskladiti sa evropskom praksom - rekao je Koković.

On je otkrio i da je jedna od novina koja će imati veliki uticaj preventivno na ponašanje vozača pa i putnika u saobraćaju, uvođenje crne kutije, što će proizvođači novih automobila morati da ugrađuju:

- Sva nova vozila, putnička M1 kategorije i laka teretna vozila, odnosno vozila do 3,5 tone nosivosti, moraće da poseduju crnu kutiju. Šta je crna kutija? Nešto slično kao u avionu, gde su skupljeni svi podaci koliko si vozio, koliko dugo i to brzo. Beleži nekoliko sekundi pre, za vreme, i nakon, pritom ne snima se zvuk, znači, beleži se brzina, položaj papučice gasa itd.

Koković je naglasio i da je u odnosu na pre desetak godina više nego dupliran broj vozila u Srbiji, a da je broj smrtno stradalih 50 odsto manji.

- Saobraćajna policija otkriva više od 1.400.000 saobraćajnih prekršaja, što znači da dobro rade svoj posao- rekao je on i ukazao da je sve više mladih početnika koji dozvoljavaju i da izgube vozačku dozvolu u probnom periodu kada važe posebna pravila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!