U KONTAKTU SA KOMISIJOM ZA ZAŠTITU PODATAKA IRSKE: Srbija štiti građane od neovlašćene obrade ličnih podataka za Meta, Iks i obuku AI

Novosti online

14. 08. 2024. u 14:41

SRBIJA nastoji da zaštiti građane od neovlašćene obrade ličnih podataka na platformama kompanija Meta i Iks (Tviter) za obuku i razvoj veštačke inteligencije (AI) i preduzima korake u cilju iznalaženja trajnog rešenja ovog problema.

У КОНТАКТУ СА КОМИСИЈОМ ЗА ЗАШТИТУ ПОДАТАКА ИРСКЕ: Србија штити грађане од неовлашћене обраде личних података за Мета, Икс и обуку АИ

FOTO: Promo

U toku su aktivnosti usmerene na ostvarivanje kontakata sa navedenim firmama u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se one još jednom podsetile na svoju obavezu određivanja predstavnika u Srbiji, u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, odnosno kako bi ujednačile tretman građana Srbije sa građanima Evropske unije, imajući u vidu da je upotreba podataka o ličnosti građana EU od strane kompanije Meta za ove svrhe odložena, navodi se u saopštenju Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Pored navedenog, u toku su aktivnosti usmerene ka ostvarivanju kontakata sa Komisijom za zaštitu podataka Republike Irske kao telom za zaštitu podataka o ličnosti u čijoj teritorijalnoj nadležnosti se nalaze kompanije "Meta Platforms Ireland Inc." i "Twitter International Unlimited Company", kao rukovaoci podataka o ličnosti.

Pravni okvir zaštite podataka o ličnosti Republike Srbije kao kandidata za članstvo u Evropskoj uniji je u potpunosti usklađen sa Opštom uredbom o zaštiti podatka Evropske unije (GDPR), tako da će se Poverenik sa istim ciljem obratiti i Evropskom odboru za zaštitu podataka (EDPB).

Pomenuta organizacija, u kojoj Republika Srbija ima status posmatrača, okuplja sva nadzorna tela za zaštitu podataka o ličnosti država članica Evropske unije.

Kako se navodi, u Sarajevu će se 4. septembra održati sastanak Poverenika Milana Marinovića i zamenice Poverenika Sanje Unković sa direktorom Agencije za zaštitu ličnih podataka u Bosni i Hercegovini i predsednikom i članovima Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka Crne Gore.

Cilj sastanka će biti koordinisanje zajedničkog delovanja tri nadzorna organa za zaštitu podatka o ličnosti da bi se trajno rešio ovaj problem.

Kompanija Meta je 26. juna ažurirala svoju politiku privatnosti po kojoj sve objave, komentari, fotografije i video spotovi, kao i lični podaci koji objave korisnici preko Fejsbuka, Instagrama i drugih Metinih aplikacija mogu da se iskoriste za obuku veštačke inteligencije (AI), preneli su mediji.

Sve je prošlo bez najave i objašnjenja, tako da milioni korisnika u Srbiji i na Zapadnom Balkanu nemaju ni informacije o novoj Metinoj politici.

Državljani Evropske unije su, za razliku od korisnika na Zapadnom Balkanu, prilikom prijaljivanja na platforme dobili upozorenje da se Metina politika privatnosti menja, kao i opciju da svoje lične podatke izuzmu iz obuke AI.

Situacija je dodatno zakomplikovana činjenicom da Meta nije ni imenovala svog predstavnika u Srbiji niti u zemljama Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

PRIZOR NA KULI BEOGRAD OSTAVLjA BEZ DAHA: Poruka nakon osvajanja još jednog olimpijskog zlata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sve veći broj organizacija integriše održivost u svoju poslovnu strategiju:  Šta tačno znači „održivost u poslovanju“?