TEST NOSI 14 BODOVA: Polaganjem iz srpskog jezika počelo polaganje završnog ipita u avgustovskom roku

Novosti online

14. 08. 2024. u 17:32

POLAGANjEM testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, danas je počeo završni ispit u avgustovskom roku, a polaganje je organizovano u 52 škole širom Srbije.

ТЕСТ НОСИ 14 БОДОВА: Полагањем из српског језика почело полагање завршног ипита у августовском року

ministarstvo prosvete


Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, na završni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika u avgustovskom roku izašlo je 154 učenika i 108 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Polaganje završnog ispita se nastavlja sutra kada će učenici imati test iz matematike u periodu od 9 do 11 časova, dok će polaganje trećeg testa iz predmeta po izboru, odnosno istorije, geografije, fizike, hemije ili biologije biti održano u petak 16. avgusta od 9 do 11 časova. 

Konačni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. avgusta 2024. godine do 20 časova

Završni ispit u avgustovskom roku polažu učenici osmog razreda i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji ga iz različitih objektivnih razloga nisu polagali u junskom roku.

Kako se navodi u saopštenju, učenike i polaznike funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih koji su danas ispit polagali u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" obišao je pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić i poželeo im sreću i poručio da u srednjim školama ima dovoljno mesta za sve učenike.

Upis učenika u srednje škole u trećem upisnom krugu biće neposredno u školi u četvrtak i petak, 22. i 23. avgusta.

Đaci ne mogu da padnu na maloj maturi, ali im je ostvareni broj bodova važan za upis u željenu srednju školu.

Maksimalan broj bodova koji učenici mogu da imaju, ne računajući dodatne poene sa takmičenja je 100.

Iz osnovne škole učenici na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60 bodova, dok na sva tri testa koja polažu mogu maksimalno ostvariti 40 bodova.

Testovi iz srpskog i matematike nose po 14 bodova, dok treći test iz predmeta po izboru nosi 12 bodova.

Na svakom testu radi se po 20 zadataka, a osvojeni bodovi sa testa iz matematike i srpskog množe se koeficijentom 0,7, dok se treći test iz izbornog predmeta množi koeficijentom 0,6.

BONUS VIDEO: AKCENAT NA NACIONALNOM IDENTITETU: Sadržaj za predškolsko bitan za obrazovanje


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO NIJE OČEKIVAO! Evo šta su tašta i tast uradili kada je Dušan Mandić doneo treće olimpijsko zlato u vaterpolu (VIDEO)