ZA SEDMICU 1.040 ZARAŽENIH KORONOM: Nema razloga za paniku zbog mpoks koje su stigle u Evropu, ali se širi kovid

R.D.

17. 08. 2024. u 07:30

MAJMUNSKE boginje stigle su u Evropu iz Afrike samo dan nakon što je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) drugi put u dve godine peroglasila globalnu vanrednu situaciju zbog širenja virusa MPOKS, ali i nakon prijave jednog slučaja u Švedskoj, nema razloga da se kod nas "upali alarm", potvrđuju virusolozi i epidemiolozi.

ЗА СЕДМИЦУ 1.040 ЗАРАЖЕНИХ КОРОНОМ: Нема разлога за панику због мпокс које су стигле у Европу, али се шири ковид

Foto: B. G.

Kod nas nije bilo registrovanih slučajeva nakon 2022, kada su prijavljena 43 slučaja, a nadzor nad MPOKS je od tada neprekidno na snazi. Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže da se ovogodišnja situacija sa majmunskim boginjama, od kojih je u Demokratskoj Republici Kongo tokom početne epidemije umrlo najmanje 450 ljudi, razlikuje po tome što je u pitanju novi soj tog virusa, a koji se prenosi isto kao i druge boginje, odnosno kontaktom i govorom.

- U Srbiji nema razloga za paniku - rekao je Šekler. Prema njegovim rečima, teške kliničke slike i smrtni ishodi karakteristični su za zemlje sa slabo razvijenim zdravstvenim sistemima u kojima nemaju načine da adekvatno leče pacijente: - Proglašavanjem širenja majmunskih boginja u Kongu i drugde po afričkom kontinentu za globalnu opasnost, SZO želi da privuče pažnju svetske stručne javnosti na deo Afrike gde je smrtnost i do 11 odsto. Cilj im je da se ulože sredstva u istraživanje i način kako to da se spreči - rekao je Šekler.

Ima dosta stomačnih virusa

Pedijatar Saša Milićević izjavio je da trenutno u Srbiji cirkuliše dosta stomačnih virusa, a najviše su to rotavirus, adenovirus i norovirus, čija je glavna karakteristika da su jako prenosivi. - Ti virusi su nekada imali svoju sezonu, pa smo otprilike znali, kao i za mnoge druge bolesti, kad se javljaju, kao na primer i varičela, ali sad se ta sezona potpuno izgubila i tokom čitave godine mi zapravo imamo te stomačne viruse - rekao je Milićević.

Sadašnja situacija neobična je, kaže Šekler, samo zato što je, za razliku od prošle i pretprošle godine kada je bio aktuelni soj "klejd 2", koji je izazivao mnogo blaže simptome i kada su virus dobijali uglavnom homoseksualci, u više od 2/3 slučajeva, ove godine preovladava "klejd 1" soj virusa i u Africi je mnogo veći procenat smrtnosti. Kod nas je "aktuelniji" virus korone, jer se širi, ali ne u meri koja bi bila razlog za paniku. U drugoj nedelji avgusta, prema evidenciji Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" registrovano je 1.040 zaraženih među više od 3.000 testiranih.

- To je za 16,6 odsto manje testiranih, ali oko četiri puta više potvrđenih slučajeva nego u istoj nedelji 2023. godine - saopšteno je iz Instituta. Prema evidenciji "Batuta" većina obolelih ima blagu do srednje tešku kliničku sliku koja ne zahteva bolničko lečenje, već se uspešno leči kod kuće uz mirovanje i terapiju.

Zarazniji, ali slabiji

VIRUSOLOG Milanko Šekler kaže da je skok broja zaraženih koronom, koji sada imamo, normalan u periodima kada je mnogo više putovanja i više kontakata: - Virus se prilagodio, kao što sam i govorio, desilo se ono što priroda virusa traži, a to je da je zaraznost virusa porasla a patogenost opala. On se sve više prilagođava čoveku i čovek njemu, a i dalje je aktuelan omikron, koji ne izaziva teže oblike bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI ODUŠEVLJENI: Srbi, možda ste treći na olimpijadi, ali ste prvi u našim srcima!