ULTAŠ I BORONDI U PRIŠTINI: Komandant izrazio zahvalnost za doprinos Mađarske naporima KFOR-a i regionalnoj stabilnosti

Novosti online

17. 08. 2024. u 14:07

KOMANDANT KFOR-a general-major Ozkan Ulutaš, razgovarao je danas u sedištu te misije u Prištini sa načelnikom mađarskih odbrambenih snaga generalom Gaborom Borondijem o najnovijim dešavanjima na KiM.

УЛТАШ И БОРОНДИ У ПРИШТИНИ: Командант изразио захвалност за допринос Мађарске напорима КФОР-а и регионалној стабилности

Foto: MOD

Komandant KFOR-a je izrazio zahvalnost za doprinos Mađarske naporima KFOR-a i regionalnoj stabilnosti, navedeno je u objavi te misije na Fejsbuku.

- KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine - da doprinosi sigurnom i bezbednom okruženju i slobodi kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu, u svakom trenutku i nepristrasno - navedeno je u saopštenju.

Tenzije na severu KiM pojačane su proteklih dana nakon što je Priština najavila otvaranje glavnog mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, iako se tome protive Beograd i Srbi na KiM, ističući da to ugrožava bezbednost i opstanak Srba u pokrajini.

KFOR, čiji su pripadnici stalno stacionirani na mostu, više puta je saopštio da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih akcija koje bi mogle stvoriti tenzije, kao i da ta misija neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj, u skladu sa mandatom na osnovu Rezolucije 1244 UN.

(Tanjug)

BONUS VIDEO:

ČIJE JE KOSOVO? Mališani Zvezde u Moskvi ovako reagovali na povike ruskih navijača
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I DALJE NISTE REZERVISALI LETOVANJE? Spakujte se i otputujte na najpopularniju destinaciju ovog leta!