ISLAMISTA RAMOVIĆ ZASTRAŠIVAO VIDEO-TESTAMENTOM NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Pretio da će posle njega doći još stotine takvih

Boris Subašić

20. 08. 2024. u 10:47

U "video-testamentu", koji se vrti na "Jutjubu", Ramović je otvoreno pretio ministru policije i pripadnicima službi bezbednosti poručujući im da ne pokušavaju da ga uhapse u kući i da se ne plaši smrti naglašavajući: "Posle mene će doći još stotine ovakvih".

ИСЛАМИСТА РАМОВИЋ ЗАСТРАШИВАО ВИДЕО-ТЕСТАМЕНТОМ НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА: Претио да ће после њега  доћи још стотине таквих

Foto: Printskrin/RTS

SENAD Ramović Becan, novopazarski osuđivani kriminalac koji je doživeo "prosvetljenje" i postao propagator svetske šerijatske Islamske Države smrtno je stradao u puškaranju sa policijom koja je pokušala da ga uhapsi zbog sumnje da je povezan sa nedavnim terorističkim napadom konvertita Miloša (Salahudina) Žujovića na žandarma koji je čuvao Ambasadu Izraela.

U "video-testamentu", koji se vrti na "Jutjubu", Ramović je otvoreno pretio ministru policije i pripadnicima službi bezbednosti poručujući im da ne pokušavaju da ga uhapse u kući i da se ne plaši smrti naglašavajući: "Posle mene će doći još stotine ovakvih".

Foto: Fejsbuk

Islamista Senad Ramović Becan u video-testamentu

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da pripadnici specijalnih jedica nisu namerivali da ubiju Ramovića, ali da su bili prinuđeni da primene zakonska ovlašćenja, jer je on pucao na policiju. U njegovoj kući su zatečene izvešane zastave terorističke Islamske Države, a Dačić je napomenuo da se prati "do 100" pripadnika vehabijskog pokreta u Srbiji, zbog sumnje da mogu biti uključeni u terorizam.

Stručnjaci smatraju da je opreznost neophodna jer se Ramović video-porukom promovisao kao šehid "ratnik-mučenik za veru", kao i njegov učenik Žujović, u klipu koji je pre terorističkog napada postavljen na društvene mreže koje koriste ekstremisti. Oba snimka su, u stvari, poziv "spavačima" islamistima, koji su na teitoriji bivše Jugoslavije tokom rata u BiH i na KiM stvorili ozbiljna uporišta i indoktrinirali ne samo muslimane, već i neke hrišćane.

Foto: Printkrin

Društvene mreže na usluzi islamistima

Među propagandistima se isticao Ramović, koji je do 2006. u policijskoj evidenciji širom Evrope bio zabeležen kao kriminalac, razbojnik, reketaš, trgovac ljudima, a u nekom zatvoru se kao i mnogi slični "prosvetlio" pod uticajem terorističkih "gurua" i postao "vernik". Znakovi navoda nisu slučajni, jer on nije pristupio kao pokajnik tradicionalnoj islamskoj verskoj zajednici, već je postao islamista koji uprkos slabom obrazovanju sebi prisvaja pravo da tumači Kuran kao doktrinarni politički dokument za stvaranje verske šerijatske države. U ekstremističkim krugovima je stekao svojevrstan mučenički oreol posle odležnih 13 godina zatvora zbog oružanih napada na pripadnike regularne islamske zajednice, planiranja atentata na (sada pokojnog) muftiju Muamera Zukorlića i pripremu terorističkih dejstava, za koje je pripremio ogroman arsenal zaplenjen 2007. tokom policijske akcije na planini Ninaji. Tokom te akcije Ramović je pucao i bacao bombe na policiju dok nije ranjen, ali je sebe predstavljao kao žrtvu zavere. Lukavi kriminalac, poznavalac psihologije kriminogene sredine, Ramović je i među ljudima slabog obrazovanja i osećaja identiteta uspešno vrbovao sledbenike kojima je nudio jednostavne odgovore i na najkomplikovanija pitanja. Uspeo je da u krugove Islamske Države uvuče čak i Albance, koje tradicionalno interesuje samo "velika Albanija", od kojih su mnogi otišli u rat u Siriju.

- Vehabije stalno rade na pripremama terorističkih dela i na njihovoj realizaciji. Imaju period kada su praktično uspavani, ne vide se, a u stvari uvek deluju i rade na pripremama terorističkih dela. Događaji u vezi sa vehabijskim pokretom u Srbiji su vrlo upozoravajući - upozorava dekan banjalučkog Fakulteta za bezbednost i zaštitu Slobodan Župljanin.

Teroristički akt Žujovića, a naročito Ramovićev napad na policiju, pri čemu su se obojica promovisala kao šehidi, zato se moraju posmatrati iz njihovog ugla, kao svojevrstan poziv na rat. Jer, pre tri godine, prilikom gostovanja u emisiji "Goli život", Ramović je otvoreno rekao da želi da islamizuje Srbe "koji su čvrst i moralan narod, kakav je potreban islamu". Islamistu u neobičnoj afričkoj odori koja nema veze sa Balkanom mnogi nisu ozbiljno shvatali, ali posle slučaja njegovog sledbenika Sabahudina - Miloša Žujovića iz Maladenovca, otvara se pitanje koliko takvih konvertita još ima?

BESA VELIČA TERORISTE

POSLE likvidacije Senada Ramovića i veličanja ovog vehabije na društvenim mrežama po ustaljenoj praksi fanatika iz terorističkih organizacija, oglasila i Besa Žujović, supruga pokojnog teroriste Miloša Žujovića, koji je u junu likvidiran efikasnom reakcijom pripadnika Žandarmerije prilikom pokušaja terorističkog napada na Ambasadu Izraela u Beogradu.

Ona je u objavi na društvenim mrežama potvrdila trajnu i duboku ideološku i organizacionu povezanost Miloša Žujovića i Senada Ramovića, veličajući njihove zajedničke terorističke aktivnosti.

NEVLADINI MUDžAHEDINI

NEKADAŠNjI pripadnici zloglasnog odreda "El mudžahedin" formirali su nevladine organizacije koje dobijaju pomoć od lokalnih zajednica, jačaju ideološki i šire uticaj, kaže profesor banjalučkog Fakulteta bezbednosnih nauka Predrag Ćeranić:

- Sklopljeno je neko primirje između Islamske zajednice BiH i vehabijskog pokreta i njih sada niko ne ometa. Vehabijski pokret bi mogao iznedriti prvu brigadu za, kako je Izetbegović rekao, "ne daj Bože" .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN VEŠTINA MLADIH: Put ka boljoj budućnosti