14 SLUČAJEVA GROZNICE ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Batut preporučuje primenu mera zaštite od uboda komaraca

Novosti online

19. 08. 2024. u 20:20

NA TERITORIJI Srbije do 18. avgusta registrovano je 14 autohtonih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji na osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”.

14 СЛУЧАЈЕВА ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА У СРБИЈИ: Батут препоручује примену мера заштите од убода комараца

Foto: Profimedia

Prema informacijama o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji groznice Zapadnog Nila na teritoriji Republike Srbije prijavljeni slučajevi su sa teritorije: Južnobanatskog (četiri slučaja), Grada Beograda (četiri slučaja), Južnobačkog (dva slučaja), Severnobačkog (jedan slučaj), Braničevskog (jedan slučaj) i Srednjobanatskog okruga (dva slučaja), saopštio je danas "Batut".

- Devet obolelih osoba su muškog pola, dok su pet ženskog. Prosečna starost obolelih je 65 godina (minimum–maksimum, 44-80 godina) - navodi se u objavi Instituta za javno zdravlje Srbije.

Takođe, na teritoriji Mačvanskog okruga registrovan je i jedan slučaj groznice Zapadnog Nila sa verovatnim mestom zaražavanja u Grčkoj.

U sezoni nadžora 2024. godine, do 14. avgusta u državama Evropske unije (EU) i Evropske ekonomske zajednice (EEZ) prijavljeno je 140 slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji, i to u: Grčkoj (46), Italiji (52), Španiji (12), Francuskoj (pet), Mađarskoj (8), Austriji (7), Rumuniji (7) i Hrvatskoj (2), navodi "Batut".

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca.

Glavni vektor, odnosno prenosilac virusa Zapadnog Nila je Culex pipiens, vrsta komarca koja je odomaćena i kod nas, podsećaju iz "Batuta".

Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra.

Kako savetuju iz "Bautua" u cilju smanjenja rizika od zaražavanja virusom Zapadnog Nila, preporučuje se primena mera lične zaštite od uboda komaraca, i to upotrebom repelenata na otkrivenim delovima tela prilikom boravka na otvorenom, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, a preporučljivo je da odeća bude komotna, jer komarci mogu da ubadaju kroz pripijenu odeću.

U periodu najintenzivnije aktivnosti komaraca, u sumrak i zoru, treba izbegavati boravak na otvorenom, a preporučuje si i upotreba zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

Iz "Batuta preporučuju, po mogućstvu, boravak u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, kao i izbegavanje područja sa velikim brojem insekata, kao što su šume i močvare. "Smanjenje broja komaraca na otvorenom gde se radi, igra ili boravi postiže se isušivanjem izvora stajaće vode.

Na taj način smanjuje se broj mesta na koje komarci mogu da polože svoja jaja.

Najmanje jednom nedeljno treba isprazniti vodu iz saksija za cveće, posuda za hranu i vodu za kućne ljubimce, iz kanti, buradi i limenki.

Ukloniti odbačene gume i druge predmete koji mogu da prikupljaju vodu", savetuju iz Instituta za javno zdravlje Srbije.

U slučaju putovanja u inostranstvo, pogotovo ako se radi o tropskom i subtropskom području, obavezno se pridržavati svih navedenih mera prevencije, navodi se u saopštenju "Batuta" i dodaje da se treba, u slučaju pojave bilo kakvih simptoma koji su kompatibilni sa neuroinazivnim oblikom bolesti, odmah javiti izabranom lekaru.

BONUS VIDEO:

RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN DUNAVA: Sačuvajmo ravnotežu između razvoja i zaštite prirode