U BEOGRADU PRIJAVLJENO NEKOLIKO EPIDEMIJA KOVIDA: Stručnjaci registrovali još jednu zarazu u Srbiji, a ovo je stanje sa majmunskim boginjama

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

20. 08. 2024. u 16:36

NA TERITORIJI Beograda prijavljeno je nekoliko epidemija korona virusa, kao i BRNU virusa, rekla je Ivana Begović, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje. Na teritoriji Srbije ove i prethodne godine nismo imali nijedan slučaj majmunskih boginja, ali doktorka podseća da je 2022. godine prijavljena epidemija na teritoriji prestonice.

У БЕОГРАДУ ПРИЈАВЉЕНО НЕКОЛИКО ЕПИДЕМИЈА КОВИДА: Стручњаци регистровали још једну заразу у Србији, а ово је стање са мајмунским богињама

Foto D. Milovanović

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je u sredu, drugi put u dve godine, globalnu vanrednu situaciju po javno zdravlje zbog širenja virusa mpoks, poznatog kao majmunske boginje.

Dr Begović navodi da je to rezultat povećanog broja obolelih na afričkom kontinentu, pa čak i u zemljama u kojima ranije nije bilo te virusne infekcije.

- Virusna infekcija je istog roda kao velike boginje, ali su promene diskretnije nego kod velikih boginja. Velike boginje su iskorenjene u celom svetu, više nigde nije prisutan uzročnik, odnosno virus, a rezervoar je bio samo čovek. Globalnom vakcinacijom čovečanstvo je uspelo da iskoreni tu bolest, da u svetu nema obolelih ni prisutnog virusa. Iz tog roda je i ovaj virus majmunskih boginja - pojašnjava ona za TV Prva.

Kako navodi, u pitanju je virusna infekcija, te nema lečenja uzroka, već samo simptomatska terapija kako bi se tegobe ublažile.

- Bolest je blago izražena. Traje od 2 do 4 nedelje, a javlja se od 5 do 21 dan posle kontakta sa obolelim. Može se preneti bliskim kontaktom sa kožom i putem respiratornih kapljica, što je ređe jer je potreban dug kontakt licem u lice. Prenosi se putem kontakta sa partnerom ili među članovima domaćinstva. Javlja se kod profesionalno izloženih lovaca i istraživača. Može da se zarazi osoba koja je imala kontakt sa nedovoljno termički obrađenim mesom ili sa obolelom životinjom - pojašnjava dr Begović.

Smatra se da su rezervoari virusa afrički glodari, a da je virus prisutan i kod drugih vrsta životinja - majmuna veverica, pacova.

Simptomi majmunskih boginja

Epidemiološkinja navodi da simptomi majmunskih boginja mogu biti slični ovčijim boginjama, te da svaka osoba koja ima povišenu temperaturu i ospe treba da se javi lekaru.

- Obično se ne umire od mpoks-a i u većini slučajeva prva dva tri dana osoba ima povišenu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima, posle 2-3 dana pojavljuje se ospa koja može da se stvori i u usnoj duplji. Širi se na ruke i noge u 70 posto slučajeva su zahvaćeni dlanovi i tabani, genitalni predeo. Ospa prolazi više stadijuma. Prvo se javlja crvenilo, pa liči na bubuljicu, potom se ispuni tečnim sadržajem, pukne i onda pređe u krastu. Kada sve promene na koži pređu u krastu i povuku se i simptomi smatra se da je osoba izlečena i više nije zarazna. Slično je ovčijim boginjama i treba se javiti lekaru kad se pojavi ospa i temperatura - pojašnjava.

Foto Shutterstock

Vakcina protiv majmunskih boginja trenutno je dostupna samo u Africi. U Srbiji nije registrovana.

Epidemija majmunskih boginja proglašena u Beogradu 2022. godine

Begović pojašnjava da smo u Beogradu imali prijavljenu epidemiju majmunskih boginja 2022. godine.

- Imali smo prvi susret sa majmunskim boginjama 2022. godine, tada je na teritoriji Beograda registrovano 34 obolelih. Tada je prijavljena epidemija. Prethodne i ove godine nismo imali slučajeve - kaže ona.

U Beogradu nekoliko epidemija kovida

Dr Begović navodi i da u Beogradu trenutno postoji nekoliko prijavljenih epidemija korona virusa, ali da su obično u pitanju zdravstvene ustanove i domovi za stara lica.

Dodaje i da su prijavljene dve-tri epidemije bolesti usta, ruku i stopala, odnosno BRNU virusa i naglašava da je stanje stabilno.

(Blic)

BONUS VIDEO: PITALI SMO SUGRAĐANE ŠTA MISLI O NUDIZMU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan