NARODNI POSLANICI PRIMILI DELEGACIJU PREDSTAVNIČKOG DOMA INDONEZIJE: Nastavlja se uspešna međuparlamentarna saradnja

Novosti online

21. 08. 2024. u 15:22

PRESEDNIK Poslaničke grupe prijateljstva sa Jugoistočnom Azijom Miroslav Petrašinović zahvalio je Indoneziji na principijelnom stavu i nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti tzv. države Kosovo, kao i na podršci Srbiji po ovom pitanju u međunarodnim organizacijama.

НАРОДНИ ПОСЛАНИЦИ ПРИМИЛИ ДЕЛЕГАЦИЈУ ПРЕДСТАВНИЧКОГ ДОМА ИНДОНЕЗИЈЕ: Наставља се успешна међупарламентарна сарадња

Foto: Unsplash

Petrašinović je sa članovima te poslaničke grupe primio u Skupštini Srbije delegaciju Poslaničke grupe prijateljstva Indonezija/Srbija Predstavničkog doma Indonezije, predvođenu predsednikom PGP Hairulom Anvarom, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

On je izrazio zadovoljstvo što Srbija ima dobre bilateralne odnose, koji traju već 70 godina, sa četvrtom najmnogoljudnijom zemljom na svetu, podsetivši da je Jugoslavija među prvim zemljama podržala borbu za nazavisnost Indonezije, koju je stekla 17. avgusta 1945. godine.

Izrazio je uverenje da će biti nastavljena i uspešna međuparlamentarna saradnja, posebno navodeći značaj uzajamne podrške u međunarodnim parlamentarnim organizacijama i forumima.

Petrašinović je upoznao sagovornike sa teškim položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, navodeći da je broj etnički motivisanih napada na Srbe iz godine u godinu sve veći, dodavši da se Srbija zalaže za mir i dijalog, ali da nema sagovornika sa druge strane za postizanje dogovora i uspostavljanje mira.

Zahvalio je Indoneziji i na podršci Srbiji za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji na 43. samitu Asocijacije država Jugoistočne Azije (ASEAN) koji je održan prošle godine.

Šef indonežanske parlamentrane delegacije Hairul Anvar saglasio se da Srbija i Indonezija imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose, ocenivši da parlamentarna diplomatija, na bilateralnom i multilateralnom nivou ima važnu stratešku ulogu za unapređivanje saradnje u mnogim oblastima.

Sagovornici su se složili da postoji značajan prostor da se dalje razvijaju privredni odnosi, koji će doprineti daljem rastu trgovinske razmene, kao i da postoje mogućnosti za uzajamno investiranje u dve zemlje.

Pored tradicionalno dobro razvijene saradnje u vojnoj industriji, postoje mogućnosti i za razvoj saradnje u oblastima savremenih tehnologija, kao i u poljoprivredi, turizmu, kulturi i sportu, zajednički su ocenili članovi dve delegacije.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Indonezije u Srbiji Mohamad Čandra Viđa Juda.

BONUS VIDEO:

PRIZOR NA KULI BEOGRAD OSTAVLjA BEZ DAHA: Poruka nakon osvajanja još jednog olimpijskog zlata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MARINKO MADŽGALJ BI DANAS SLAVIO 46. ROĐENDAN: Večiti dečak je otišao prerano - porodica i prijatelji se još uvek ne mire sa gubitkom