NEMAČKA KRIJE ULOGU U GENOCIDU NAD SRBIMA Pavlović: Bundestag bez odgovora o masakrima u NDH

S. MIŠLjENOVIĆ

26. 08. 2024. u 11:15

REPUBLIKA Srpska kroz svoje nadležne institucije konstantno sa domaćom i međunarodnom stručnom, političkom i javnošću uopšte komunicira o destruktivnoj ulozi važnog dela nemačkih političkih struktura kada su u pitanju Republika Srpska i srpski narod u celini.

НЕМАЧКА КРИЈЕ УЛОГУ У ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА Павловић: Бундестаг без одговора о масакрима у НДХ

Dušan Pavlović foto ustupljena fotografija

Jedan od takvih krajnje neprincipijelnih i destruktivnih aktivnosti jeste i nemačka inicijativa o Rezoluciji o Srebrenici pred GS UN pre nekoliko meseci, a da nikada nije zvanično obznanila svoju katastrofalnu ulogu i odgovornost za genocid nad Srbima u NDH kao i masovne zločine u okupiranoj Srbiji, kaže za "Novosti" Dušan Pavlović, direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske.

- JU Centar za društveno-politička istraživanja RS već par godina skreće pažnju domaćoj i stranoj javnosti na destruktivnu ulogu nemačke politike na ovim prostorima duže od jednog veka. To je za posledicu imalo, pored uništenja Srba u Prvom svetskom ratu i genocid u NDH te činjenicu da danas zapadno od reke Drine živi tek nešto više od milion Srba, odnosno gotovo 50 odsto manje nego pre 80 godina. Ideje i planovi o konačnom rešavanju srpskog pitanja, odnosno potpunog uništenja Srba na teritorijama koje su hrvatske radikalne i klerikalne strukture smatrale svojim, korene imaju još pre 19. veka. Iako je genocid nad Srbima u NDH krenuo bukvalno danom formiranja ove pronacističke i klerikalne tvorevine, talas proterivanja, prisilnog pokatoličavanja, masovnih zločina i fizičkog uništenja oko dva miliona Srba, odnosno preko 30 odsto stanovnika u NDH, naročito se intenzivirao nakon Pavelićevog sastanka sa Hitlerom u junu 1941. godine - pojašnjava Pavlović.

On kaže da je za sve Srbe koji i danas pamte neko od stradanja, neophodno da razumeju širi kontekst ali srpsku perspektivu i paradigmu:

- Od dva miliona Srba određenih za potpuno uništenje u NDH na tri gore navedena načina, prema onome što danas znamo, odnosno grubim procenama, od 1,1 do 1,3 miliona Srba je obuhvaćeno genocidnim radnjama. Kraće rečeno, svi pobijeni, prisilno proterani i asimilovani (pokatoličeni) Srbi su žrtve genocida što čini procenjenu brojku. Nakon 80 godina od ovog genocida, na prostorima nekadašnje NDH živi nešto preko milion Srba! Određeni gradovi, kao što je Dubica, ni danas nisu dostigli broj stanovnika koji su imali 1941. godine.

Prema rečima Pavlovića neosporna je činjenica da je Nemačka imala više nego dovoljnu kontrolu nad NDH da spreči ovaj genocid.

- Nasuprot tome, Nemačka je učestvovala u genocidnim radnjama i uništenju Srba. Istovremeno, nemačka politika već 80 godina skriva svoju ulogu u ovom genocidu i odbija da se suoči sa prošlošću.

U tom smislu je Centar u aprilu ove godine uputio pismo predsedniku Bundestaga kao i članovima ovog zakonodavnog tela, da usvoje rezoluciju o nemačkoj odgovornosti za genocid nad Srbima u NDH.

- Pismo je stiglo primaocu i isti ga je, kako je potvrđeno, preuzeo. Međutim, do danas još nikakav zvaničan odgovor nije stigao. Cela ova situacija dobija dodatnu specifičnu težinu kada se razume da je ovo pismo Centra Bundestagu dostavljeno tokom kampanje da se usvoji Rezolucija u GS UN o genocidu u Srebrenici - ističe Pavlović.

Deklaracija Svesrpskog sabora

PAVLOVIĆ naglašava da je Deklaracija sa Svesrpskog sabora izuzetno važan odgovor današnje generacije Srba.

- Ovih dana je stigla još jedna potvrda da su inicijativa i delovanje Centra i te kako neophodni i utemeljeni na naučnim argumentima. Ona je stigla od Efraima Zurofa, naslednika poznatog lovca na naciste Simona Vizentala, koji je u izraelskom "Džeruzalem postu" objavio koautorski tekst koji ukazuje na iste pojave i donosi iste argumente koji su navedeni u zvaničnom pismu Centra upućenom Bundestagu - pojasnio je Pavlović i dodao da će Centar nastaviti sa započetim aktivnostima i javnost obavestiti o narednim koracima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAPADNUTE POLICIJSKE STANICE, PRUGE, PUTEVI: Ubijeno najmanje 33 ljudi (VIDEO)