PATRIJARH PORFIRIJE UPUTIO PISMO: Podrška Srpske pravoslavne crkve kanonskoj Crkvi u Ukrajini

Novosti online

23. 08. 2024. u 12:28

NjEGOVA svetost patrijarh srpski g. Porfirije uputio je pismo snažne i i bezrezervne podrške Njegovom blaženstvu mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine g. Onufriju povodom usvajanja Zakona o zaštiti ustavnog poretka u sferi delovanja verskih organizacija od strane Vrhovne rade u Kijevu.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ УПУТИО ПИСМО: Подршка Српске православне цркве канонској Цркви у Украјини

FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Svetejši patrijarh Porfirije u Sinodskom pismu naglašava da ima ne samo obavezu, nego i snažnu ličnu potrebu da svog brata i saslužitelja, blaženjejšeg g. Onufrija, obavesti da je u pomesnoj Crkvi Svetog Save sa dubokim ogorčenjem primljena vest da je Parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se predviđa zabrana rada autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve.

Budući da je u ne tako davnoj povesti, tokom Drugog svetskog rata, Srpska pravoslavna crkva bila zabranjivana i proganjana, mi u Vašem slučaju opitno osećamo istinitost sveštenih reči apostola Pavla da ako strada jedan ud, s njim stradaju svi udovi; a ako li se jedan ud proslavlja, s njim se raduju svi udovi (1 Kor 12, 26), podsetio je patrijarh Porfirije i naglasio da je rad i misiju naše Crkve onda sprečavao jedan neskriveno totalitarni, zločinački režim jedne marionetske fašističke tvorevine, dok, da tragedija bude veća, danas sestrinsku Crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom i neuporedivo apsurdnijom.

Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osećamo da se na primeru Ukrajinske pravoslavne crkve uvodi novi totalitarizam u kome ne važi ni ona maksima Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina koja je jedno od osnovnih opšteprihvaćenih društvenih načela kojim živimo, a koja glasi: Svako neka veruje kako mu srce hoće, poručio je patrijarh Porfirije i zaključio da je jasno da degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon, hapšenje i šikaniranje njene sveštene jerarhije i vernog naroda, omogućuje dalje otimanje njene imovine ili, tačnije rečeno, ponavlja golgotski scenario i raspinje je na novi krst stradanja, a ukrajinsko društvo u celini vraća u vreme rimskih progona Crkve Hristove.

Naše molitve, naše nade, naše misli, ali i naše iskrene želje da se nadležni odvrate od svog bezumlja k poznanju pravde i istine, kao i da mir, bratska ljubav i sloga ponovo zavladaju u Vašoj otadžbini, neprestano se uznose pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvek Vam odanog, srpskog naroda, u čiju bezrezervnu podršku i pomoć nikad nemojte da sumnjate. Sa nadom na najpovoljnije i najpravednije rešenje mučne situacije i sa molitvom najvećem Stradalniku u svim svetovima, Gospodu našem Isusu Hristu, da Vama i svoj punoći ljubljene nam Ukrajinske pravoslavne crkve dâde snage, vere, ljubavi i trpljenja da svoj krst iznesete do vaskrsenjske zore, šaljemo Vam bratske pozdrave i ljubav naših srca, naglasio je na kraju pisma svom u Hristu bratu i saslužitelju, mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine g. Onufriju, patrijarh srpski g. Porfirije.

(SPC)

BONUS VIDEO: PATRIJARH PORFIRIJE STIGAO U VELIKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje