"ŽIVIMO U PERIODU MRŽNJE I NASILJA": Ristić, Ferguson i Šerban na panelu u Memorijalnom centru Staro sajmište (FOTO)

Novosti online

23. 08. 2024. u 21:51

MINISTAR Dejan Ristić, ambasador Velike Britanije Edvard Ferguson i predstavnica ambasade Izraela Aleksandra Ben Ari Šerban naglasili su večeras u Memorijalnom centru Staro sajmište značaj kulture sećanja na žrtve Drugog svetskog rata i važnost promovisanja istorijske činjenice, pomirenje, empatija u cilju promovisanja mira, koji je potreban celom svetu.

ЖИВИМО У ПЕРИОДУ МРЖЊЕ И НАСИЉА: Ристић, Фергусон и Шербан на панелу у Меморијалном центру Старо сајмиште (ФОТО)

Tanjug

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić, koji i šef Nacionalne delegacije Srbije pri Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust, podsetio je na važnost toga da znamo i pamtimo šta se sve dešavalo tokom Drugog svetskog rata i dodao da je to ono što dugujemo ne samo žrtvama, njihovim porodicama već i sebi i generacijama koje dolaze kako bi sprečili da se slični događaji ponove.

Memorijalni centar Staro sajmište je, kako je rekao, od izuzetnog značaja za Srbiju i za srpski narod.

-Ovo je jedno od najvećih stratišta u bivšoj Jugoslaviji, najveće na teritoriji Srbije tokom Drugog svetskog rata. To je mesto gde su stradali pripadnici različitih nacionalnosti samo zbog činjenice što su bili pripadnici etničkih i verskih grupa koje nisu bile dobrodošle za vlasti i ideologiju tog vremena, odnosno Srbi, Jevreji, Romi. Dokazali smo, konačno, da možemo da napravimo ovaj iskorak u memorijalu usvajanjem posebnog zakona o Memorijalnom centru Staro sajmište i odlukom Vlade Srbije da se on rekonstruiše- rekao je Ristić.

Dodao je da će sadržaj, kojim će biti ispunjen Memorijalni centar biti celovit, objektivan i preko potreban ne samo našem društvu, građanima Srbije, već i svima koji bi želeli da posete Staro sajmište i duge brojne različite lokalitete iz perioda Drugog svetskog rata.

- Ovo je mesto za razmišljanje da li bismo i kako bismo reagovali u sličnim okolnostima kao što su bile one u Drugom svetskom ratu ili bilo kom drugom ratu. Živimo u periodu, globalno gledano, mržnje i nasilja u Evropi, na Bliskom istoku, ... i ovakva mesta i timovi koji tu rade imaju humanu, ne samo stručnu, misiju i obavezu da nam pomognu da znamo više, da budemo humaniji i da pokušamo da sprečimo, ako je moguće, slične događaje kakvi su se desili tokom Drugog svetskog rata, ne samo ovde, već širom Evrope i velikog dela sveta - kazao je on.

Tanjug

Ambasador Ferguson je izrazio zadovoljstvo što Velika Britanija i njeni stručnjaci mogu da doprinesu i svojom ekspertizom da Staro sajmište dostigne pun potencijal, kako bi isitina i učenje o Holokaustu i svemu što su nevine žrtve Starog sajmišta - Jevreji, Romi i Srbi i drugi narodi doživeli.

Naglasio je da ove godine imaju privliegiju da predsedavaju Međunarodnom alijansom za sećanje na Holokaust koja će biti održana u Londonu, a koja uključuje eksperte iz 35 zemalja.

- Moramo raditi na tome da očuvamo sećanje na Holokaust i da obezbedimo narativ zasnovan na činjenicama jer nije potrebno gledati mnogo daleko da bi neko razumeo zašto je to to značajno u teškoj, kompleksnoj, turbulentnoj današnjici u kojoj je konflikt i antisemitizam u porastu - rekao je ambsador na tribini čiji je uvodničar bio i Martin Vinston, viši istorijski savetnik projekta kreiranja novog Memorijalnog i obrazovnog centra Holokausta u Londonu.

Tanjug

Predstavnica amabsade Izraela Aleksandra Ben Ari Šerban izrazila je zadovoljstvo što prisustvuje panel diskusiji "Povezivanje prošlosti sa sadašnjošću" zajedno sa zvaničnicima Srbije, jer to, kako je dodala, pokazuje našu povezanost i u borbi za očuvanje istine i sećanja.

Rekla je da je rođena u bivšem Sovjetskom Savezu, gde se reč Jevrejin izgovarala vrlo tiho, da su tako i njeni roditelji odgajani, i da je tek po dolasku u Izrael saznala da ima toliko toga da se nauči o ratu, životu pre rata, jevrejskoj zajednici, herojstvu, holokaustu.

To očuvanje sećanja za nas nije tabu i propaganda već briga za budućnost za nove generacije koje ne smeju nikada da odrastaju u tišini i strahu, rekla je ona.

Tanjug

Na tribini je govorila i direktorka Memorijalnog centra Staro sajmište Krinka Vidaković Petrov koja je podsetila da je Beograd bio jedini grad u Evopi koji je imao više nacističkih logora, kao i na to da je centar obnovljen pre nešto više od dve godne zahvaljujući podršci Vlade Srbije.

Tribinu su organizovali UG "Teraforming" i Memorijalni centar "Staro sajmište".

Tanjug

Jedan od uvodničara bila je i Sandra Rozenfeld iz Izraela, edukatorka o Holokaustu sa više od deset godina iskustva u Odeljenju za e-učenje u Međunarodnoj školi za studije Holokausta pri "Jad Vašemu" i dizajner Evropske infrastrukture za istraživanje Holokausta "EHRI Interaktivni onlajn kurs za studije Holokausta".

BONUS VIDEO:
CEREMONIJA NA STAROM SAJMIŠTU: Danas počinju radovi na zaštiti Centralne kule Memorijalnog centra

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA PREDLOG ORBANA: Vučić dobio najviše mađarsko priznanje