PANEL O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Žene kao pokretači pozitivnih društvenih promena

Promo

26. 08. 2024. u 15:38

ZNAČAJ rodne ravnopravnosti, položaj i uticaj žena na društveni i javni život u Srbiji, kao i izazovi sa kojima se suočavaju žene na profesionalnom planu, bili su tema panel diskusije „Rodna ravnopravnost – žene kao motor razvoja društva“ koju je organizovao list „Dnevnik“ u Kulturnoj stanici „Svilara“ u Novom Sadu.

ПАНЕЛ О РОДНОЈ РАВНОПРАВНОСТИ: Жене као покретачи позитивних друштвених промена

Foto: Promo

Na panelu su učestvovali Maja Gojković, predsednica Pokrajinske vlade, Dina Vučinić,  predsednica Skupštine grada Novog Sada i Vadim Smirnov, zamenik generalnog direktora NIS-a. Uvodničar na panelu bila je Tatjana Prijić, zamenica poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Predsednica Pokrajinske vlade, Maja Gojković, istakla je da je oblast rodne ravnopravnosti postavljena kao prioritet Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, te da će kroz delovanje Koordinacionog tela za ravnopravnost polova ta oblast biti dodatno unapređena:

- Država Srbija jasno je iskazala posvećenost promovisanju rodne ravnopravnosti i prevazilaženju rodnih podela i diskriminacije. Položaj žena u našem društvu ide uzlaznom putanjom. Imam, pri tome, u vidu i lični primer, s obzirom da sam bila prva gradonačelnica Novog Sada u njegovoj istoriji, i to izabrana neposredno, voljom građana, a da sam sada prva predsednica Pokrajinske vlade, takođe u njenoj istoriji. Zagovornik sam da se politikom bave žene - izjavila je Maja Gojković.

Predsednica Skupštine grada Novog Sada, Dina Vučinić, istakla je ulogu žena u društvu, posebno u politici i privredi:

- Ravnopravnost žena se ne ogleda samo u funkcijama. Posvećenost unapređenju položaja žena u poslednjih 10 godina još jasnije se vidi kroz podršku ženskom preduzetništvu. Kroz različite programe, Grad Novi Sad je od 2012, u tri mandata Miloša Vučevića i tokom dvogodišnjeg mandata Milana Đurića, za podršku ženskom preduzetništvu izdvojio 170 miliona dinara, odnosno 1,6 miliona evra. Putem dodele subvencija za samozapošljavanje žena u cilju poštovanja principa rodne osetljivosti, samozaposlilo se 439 žena, a Grad je izdvojio 105 miliona dinara - navela je Vučinić.

Zamenik generalnog direktora kompanije NIS-a, Vadim Smirnov, izjavio je ovom prilikom da je pitanje sposobnosti ključno kada govorimo o liderstvu u poslovnim sistemima:

- Energetski sektor se tradicionalno doživljava kao muški. Međutim, stvari se menjaju, i to najbolje pokazuju primeri. Ranije je geolog više bilo muško zanimanje jer je bio terenski posao, a danas imamo visok procenat geologa-žena. Kada govorimo o liderstvu u poslovnim sistemima, to pitanje je isključivo pitanje sposobnosti, s tim da je važno obezbediti pravo ženi da pokaže sposobnost. Na tome treba još raditi. Jedno od rešenja može da bude i promocija primera dobre prakse koji svakako postoje - naveo je Smirnov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)