OTVORENA 34.,,ROŠTILJIJADA": Od večeras Leskovac je centar dobre zabave i vrhunskog gurmanluka

Игор Митић
Igor Mitić

26. 08. 2024. u 22:00

U LESKOVCU je večeras počeo 34. festival roštilja koji će trajati do 1. septembra. Organizatori obećavaju sedam dana nezaboravne zabave uz vrhunske specijalitete sa roštilja.

ОТВОРЕНА 34.,,РОШТИЉИЈАДА: Од вечерас Лесковац је центар добре забаве и врхунског гурманлука

I. Mitić

Neizostavni deo jedne od najvećih i najposećenijih turističkih manifestacija u zemlji su pravljenje najveće pljeskavice na svetu, kao i tradicionalna nadmetanja za titulu najboljih majstora roštilja.

Duž glavne gradske saobraćajnice ponovo je formiran popularni "Leskovački voz", sastavljen od "vagon restorana" sa kojih dolazi opojan miris raznovrsnih specijaliteta sa roštilja mameći prve posetioce.

Tu su i proizvođači originalnog leskovačkog roštilj mesa koje se pravi po receptu starih majstora. Taj višedecenijski standard, uz umeće i veštine iskusnih roštilj majstora sa juga Srbije, su garant očaravajućeg ukusa.

Gastronomsku ponudu na "Roštiljijadi" čine i drugi lokalni kulinarski specijaliteti, poput "Leskovačke mućkalice" koji su, zahvaljujući svom jedinstvenom ukusu, dostigli svetsku slavu, a ugostitelji iz zapadne Srbije, su se pobrinuli i za to da ljubitelji prasećeg i jagnjećeg pečenja i svadbarskog kupusa ne ostanu "kratkih rukava".

"Roštiljijadu" je, na glavnom gradskom trgu, otvorio gradonačelnik Goran Cvetanović koji je svima poželeo da, u narednih sedam dana, uživaju u nadaleko čuvenoj gostoljubivosti Leskovčana.

- Ova manifestacija je više od od festivala hrane i roštilja. Ona je prilika da široj javnosti predstavimo mnogobrojne potencijale kojima naš kraj raspolaže - rekao je Cvetanović otvarajući najznačajniju turističko-privrednu manifestaciju u gradu na Veternici.

Ona decenijama okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje i inostranstva, a najviše gostiju, već godinama, stiže iz Bugarske, Severne Makedonije i Slovenije.

- Ponosni smo na svoju baštinu i ovo je prilika da je podelimo sa svetom. Uživajte u svetskoj prestonici roštilja - istakla je Dijana Ranđelović, direktorka Turističke organizacije Leskovac.

Na "Roštiljijadi" je prošle godine napravljena pljeskavica od čak 80 kilograma roštilj mesa i bila je za 12,8 kilograma teža u odnosu na godinu pre. Tada su leskovačke roštiljdžije, predvođene Predragom Lazarevićem i Ljubišom Đorđevićem, sedmi put zaredom oborili sopstveni rekord i odmah najavili da neće odustati od toga da i dalje pomeraju sopstvene granice. Prvi pokušaj pravljenja najveće pljeskavice na svetu zakazan je za četvrtak, na raskrsnici kod leskovačke biblioteke. Svi se nadaju da će, prilikom okretanja, ostati cela.

KONCERTI

Roštiljijadu“ svojim koncertom, sa velike bine na centralnom gradskom trgu, otvara Saša Matić. Sutra nastupa Željko Vasić, u sredu Sanja Vučić, dan kasnije Uroš Živković, dok su petak i subota rezervisani za koncerte Elme Sinanović odnosno grupe "Zana" .

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POVEROVALI SU NAM! Ovo je posle sramne konferencije za štampu Janik Siner rekao o svom doping skandalu