DAVIDOVA ZVEZDA IZ USTAŠKE BOLNICE: Muzej žrtava genocida i Odbor za Jasenovac SPC otvaraju izložbu u objektu iz vremena NDH (FOTO)

V. Crnjanski Spasojević

28. 08. 2024. u 07:00

STALNA izložbena postavka pod nazivom "Ustaška bolnica u Jasenovcu 1942-1945" biće svečano otvorena 7. septembra, u 13 sati, u jednom od dva preostala autentična objekta iz perioda postojanja sistema koncentracionih i logora smrti u Jasenovcu.

ДАВИДОВА ЗВЕЗДА ИЗ УСТАШКЕ БОЛНИЦЕ: Музеј жртава геноцида и Одбор за Јасеновац СПЦ отварају изложбу у објекту из времена НДХ (ФОТО)

Foto P. Mitić

Na njoj će biti prikazane fotografije i dokumenta, kao i retki preostali predmeti koji svedoče o strahotama toga vremena.

Izložbu priređuju Muzej žrtava genocida i Odbor za Jasenovac Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve, u objektu u kom se tokom Drugog svetskog rata nalazila ustaška bolnica. Ona je otkrivena 2017. godine na imanju porodice Klincov i predstavlja najveće otkriće vezano za sistem jasenovačkih logora od posleratnog perioda naovamo. Tu su lečene ustaše za vreme postojanja logora, a o njima su brinula 34 zarobljena doktora, mahom Jevreja, ali i nekoliko Srba.

Dotle se verovalo da od nekadašnjeg logora nije ostalo ništa, osim Kožare. Od Ciglane, na koju ljudi mahom misle kada pričaju o monstruoznim zločinima, nisu ostali tragovi, a između Ciglane i manastira Jasenovac, gde je za vreme rata bila smeštena ustaška motorizovana jedinica, koja je patrolirala i lovila odbegle logoraše i klala po okolini, postojala je ova bolnica. Tu su se nalazila imanja srpskih porodica Trivunčić i Klincov. One su se posle rata vratile na svoja ognjišta i zato ove zgrade nisu otkrivene i srušene, nisu bile označene kao logorske i nisu pripadale Spomen-kompleksu Jasenovac.

Foto P. Mitić

Pored kuće porodice Klincov, građene šezdesetih godina, postoji su štala i tavan sa senom i upravo oni su korišćeni kao ustaška bolnica. U kolibi pored (kasnije šupa za alat) bili su smešteni lekari-zatočenici. O njima je ostalo puno pisanih tragova u svedočenjima preživelih, a na zidu barake pronađena je velika Davidova zvezda, kao i drveni ormarić sa medicinskim instrumentima i starim kompletom za prvu pomoć.

Ljubica Klincov poklonila je ove objekte Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a zauzvrat monahinje iz manastira Jasenovac o njoj su brinule do kraja života.

BAKA LjUBINO SVEDOČENjE

BAKA Ljuba Klincov ostavila je i svedočenje o Božićnom jutru 1942, u Donjoj Gradini. Bila je zima i ustaše su nadirale, pa su mati, otac i njih šestoro dece krenuli u zbeg. Uz put su videli porodicu vezanu bodljikavom žicom za plast sena koji gori. Nakratko su se zadržali u Drakseniću i odatle pošli dalje, izbegavši pokolj u seoskoj crkvi. Do leta su se krili po Kozari, a onda su poterani sa narodom i razmešteni po slavonskim selima. Njen otac je prebačen na Staro sajmište, gde je ubijen, a deda je ostao u Drakseniću, ustaše su ga zaklale i zapalile.

Inače, još jedno svedočanstvo iz vremena ustaškog logora nalazi se sa druge strane Save, u Donjoj Gradini. Reč je o "topoli užasa", pod kojom su logoraši mučeni i ubijani. Na drvetu su 1958. nađeni lanci i posebno kovani klinovi za zlostavljanje. Topola je istrulila i srušila se 1978, a Vlada RS je 2011. odlučila da izgradi staklenu nadstrešnicu koja je štiti od propadanja.

Kako su svedočile starice rođene u Donjoj Gradini monahinji Mariji iz manastira Jasenovac, postojale su dve topole korišćene kao mučilišna drva tokom rata. Bile su jedna do druge na obali, a jedna je ova, sačuvana i zaštićena. Kao devojke, one su izbegle, a kada su se vratile u selo, u maju 1945. godine, na topolama su visila tela drugih devojaka, od kojih su pojedine bile obučene u narodne nošnje.

Inspirisana ovom pričom, monahinja Marija naslikala je "Topole užasa", čija se reprodukcija može naći u monografiji "Slike monahinje Marije", u izdanju Muzeja žrtava genocida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju