"U NAREDNOM PERIODU ĆEMO ZAJEDNIČKI NASTAVITI SA PODRŠKOM": Erceg o dodeli bespovratnih sredstava za uklanjanje divljih deponija

Novosti online

28. 08. 2024. u 15:46

POKRAJINSKI sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg potpisao je danas ugovore o dodeli bespovratnih sredstava za uklanjanje divljih deponija i za sanaciju, kao i rekultivaciju degradiranih površina u nekoliko lokalnih samouprava na teritoriji AP Vojvodine.

У НАРЕДНОМ ПЕРИОДУ ЋЕМО ЗАЈЕДНИЧКИ НАСТАВИТИ СА ПОДРШКОМ:  Ерцег о додели бесповратних средстава за уклањање дивљих депонија

Tanjug

Na ovogodišnjem konkursu resornog sekretarijata opredeljeno je ukupno 50 miliona dinara, a podržani su projekti na teritoriji Kikinde, Zrenjanina, Novog Sada, Bele Crkve, Odžaka, Žitišta, Sremskih Karlovaca i Beočina, saopštila je Pokrajinska vlada.

Erceg je ovom prilikom istakao značaj podrške lokalnim samoupravama da zbrinu nelegalni otpad, najčešće komunalni otpad iz domaćinstava, i reše problem divljih deponija.

- Godinama unazad radimo na rešavanju ovog problema i do sada je izdvojeno više stotina miliona dinara za uklanjanje divljih deponija - rekao je on dodajući da je od 600 divljih deponija taj broj danas prepolovljen.

Kada je reč o komunalnom otpadu, kako je naveo, značajan segment u njegovom zbrinjavanju jeste infrastruktura, od kanti, kontejnera, kamiona smećara, preko legalnog zbrinjavanja kroz izgradnju regionalnog sistema za uklanjanje otpada sa transfer stanicama, do regionalnih centara za upravljanje komunalnim otpadom, gde se prvo radi separacija i na kraju deponovanje.

On je rekao da na području AP Vojvodine trenutno imamo nekoliko uspostavljenih regiona za uklanjanje komunalnog otpada, a kako se taj broj bude povećavao radiće se na zatvaranju opštinskih smetlišta.

- Veliku podršku u uklanjanju divljih deponija i sređivanju opštinskih smetlišta imamo iz republičkog budžeta, preko Ministarstva životne sredine. I u narednom periodu ćemo zajednički nastaviti sa podrškom gradovima i opštinama da reše problem neadekvatnog odlaganja otpada -  istakao je Erceg.

Grad Zrenjanin je na konkursu dobio 15 miliona dinara za uklanjanje divlje deponije u Industrijskoj zoni "Jugoistok 2" u Zrenjaninu, a na teritoriji Kikinde je sa 12 miliona dinara podržano uklanjanje otpada na smetlištima u naseljenim mestima Bašaid, Banatska Topola i Kikinda.

Za uklanjanje divlje deponije u naseljenom mestu Torak, opština Žitište je dobila sedam miliona dinara, a Grad Novi Sad pet miliona dinara za uklanjanje neadekvatno odloženog otpada u naselju Bangladeš.

Sa sedam miliona dinara sufinansirano je uklanjanje nelegalnih odlagališta otpada na teritoriji opštine Odžaci. Sredstva su dobili i Sremski Karlovci za uklanjanje divlje deponije na lokaciji Magarčev breg (1,25 miliona dinara), Opština Bela Crkva za deponiju u u naseljenom mestu Kusić (1,25 miliona dinara), dok je Opština Beočin dobila 1,5 miliona dinara za preventivne mere za rešavanje problema nelegalnog odlaganja otpada.

BONUS VIDEO:
GORI DEPONIJA U KRALjEVU: Vatrogasci se bore sa stihijom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EVO KAKVA NAS ZIMA OČEKUJE: Stigla prva velika prognoza stručnjaka (MAPA)