KRKOBABIĆ: Da li znate koliko sela povezuje Drina

Novosti online

29. 08. 2024. u 17:55

"VIŠE od 50 sela povezuje ova reka“, rekao je Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu povodom održane manifestacije Miholjski susreti sela u Ljuboviji, uz regatu na Drini.

КРКОБАБИЋ: Да ли знате колико села повезује Дрина

Foto Milan Miškov

Bajina Bašta, Mali Zvornik, Ljubovija i Loznica nizvodno se ređaju sa ove strane Drine, a sa druge – Foča, Goražde, Višegrad, Srebrenica, Bratunac i Zvornik. Veličajući značaj Drine kao „sastavnice“, koja spaja i povezuje ljude, prošlog vikenda je Opština Ljubovija otvorila ovogodišnje Miholjske susrete sela baš spustom niz ovu reku.

Predstavnici opština uz Drinu, uključujući i goste iz Bosne i Hercegovine, sa žiteljima ljubovijskih sela prokrstarili su čamcima u slavu ove pritoke Save, koja je 395. godine bila granica između Zapadnog i Istočnog Rimskog Carstva. Spust je organizovan od Gornje Trešnjice do Vrhpolja, a otvorila ga je sekretar Ministarstva za brigu o selu Snežana Petrović.

„Ova manifestacija je od velikog značaja za očuvanje tradicije, bogatiji društveni i sportski život sela, kao i za razvoj seoskog turizma. Želja nam je da ovaj spust postane tradicionalna manifestacija“, istakla je Milica Stefanović, zamenica predsednika Opštine Ljubovija.

Protekle nedelje Miholjske susrete organizovali su i žitelji sela drugih krajeva Srbije. Program Opštine Kovačica, održan u Crepaji gde se po vrelom danu okupilo oko hiljadu posetilaca. Svi su dočekani kafom kao pozivom na razgovor, ribljom čorbom i banatskom poslasticom – mekikama. Na programu su bili i sportski okršaji - turniri u malom fudbalu, šahu, rukometu, kao i vašar rukotvorina i domaćih prozvoda, književno veče, izložba, folklorne i pevačke tačke. Prethodnih dana, igralo se i družilo u Medveđici kod Žagubice, Kozjem Dolu kod Trgovišta, kao i Božetićima kod Nove Varoši. Narodne zdravice, izvike, blagoslovi, pastirske igre, gurmalnluci i kviz znanja samo su deo bogatog programa.

Od ukupno 113 jedinica lokalne samouprave koliko ih je ove godine uz pomoć Ministarstva za brigu o selu dobilo sredstva za organizovanje manifestacija, svoje susrete do sada je održalo njih 36. Ova nedelja je rekordna po broju programa koji se održavaju, pa završetak letnjeg raspusta protiče uz susrete sela širom Srbije – u Kikindi, Vrnjačkoj Banji, Boljevcu, Plandištu, Šapcu, Batočini, Zaječaru i Merošini!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREĆA SEZONA PRAKSE ZA OPERATERE U NIS-u: Prvi radni angažman za mlade u Rafineriji i Petrohemiji