NAPRAVLJENA PLJESKAVICA OD 86,4 KILOGRAMA ROŠTILJ MESA: Novi rekord nad rekordima leskovačkih majstora roštilja

Игор Митић
Igor Mitić

29. 08. 2024. u 23:03

Od večeras leskovačka „Roštiljijada“ može da se pohvali novim rekordom u pripremi najveće pljeskavice na svetu. Ona je napravljena od 86,4 kilograma roštilj mesa i za 6,4 kilograma je teža od prošlogodišnje.

НАПРАВЉЕНА ПЉЕСКАВИЦА ОД 86,4 КИЛОГРАМА РОШТИЉ МЕСА: Нови рекорд над рекордима лесковачких мајстора роштиља

foto: I.Mitić

Najveću pljeskavicu na svetu, osmu godinu zaredom, pripremio je odavno uigram tim koji je činio standardni dvojac Predrag Lazarević i Ljubiša Đorđević, proširen Ivicom Zdravkovićem, kao i Stefanom i Bojanom Cvetkovićem.

Može se reći da je ova nesumnjivo najveća atrakcija leskovačkog festivala roštilja godinama opstajala zahvaljujući njima, ali na ovoj „Roštiljijadi“ se pojavila konkurencija i to iz Slovenije gde je u okolini Ljubljane, pre oko mesec dana, napravljena pljeskavica teška 85 kilograma. Zato su se leskovačke roštiljdžije odlučile za relativno blago pomeranje granice, ali ipak dovoljno da zadrže prestižnu titulu. Kao ni ranijih godina kada su se nadmetali sami sa sobom ni u ovom slučaju nisu imali lak zadatak.

foto: I.Mitić

Pre pečenja prečnik džinovske pljeskavice iznosio je 226, a debljina 2,5 centimetra. Kada je ispečena, njena dimenzija bila je 2,1 metar u prečniku, a debljina dva centimetra.

Osmi pokušaj leskovačkih roštiljdžija da, na tradicionalnom memorijalnom takmičenju „Novica Stanković Šaponja“, obore rekord u pripremi najveće pljeskavice na svetu pratio je veliki broj posetilaca 34. „Roštiljijade“, a džinovska pljeskavica, je po tradiciji, nakon pečenja podeljena okupljenim građanima.

Svi su sa pažnjom pratili sve faze pripreme džinovske pljeskavice, od oblikovanja do skidanja sa skare i velikog lima, ali je posebno stresan trenutak njenog okretanja, jer važi za najrizičniji u ovom neobičnom poduhvatu. Cilj je da pljeskavica ostane cela, a zbog težine koju je dostigla to nije ni malo lako.

Baš u tom trenutku, usped pomeranja skare, došlo je i do delimičnog pucanja pljeskavice po sredini, ali je ona zadržala kompaktnost i očekivani oblik, pa se žiri oglasio i potvrdio da je ispunila propozicije nadmetanja. Tada je počelo slavlje. Otvoren je i šampanjac, a rekorderima je uručen pehar i medalje.

foto: I.Mitić

Iskusne roštiljdžije Predrag Lazarević, vlasnik poznatog leskovačkog restorana „Koliba“, i njegov kolega Ljubiša Đorđević nisu krili zadovoljstvo što su ponovo uspeli da nadmaše sebe i odmah su najavili da i naredne godine imaju nameru da pomeraju granice. Prva najveća pljeskavica ovog izuzetno uvežbanog dvojca bila je teška 53, a tokom prethodnih osam „Roštiljijada“ oni su uspeli da je uvećaju za više od 33 kilograma.

Tokom pripreme najveće pljeskavice na svetu za dobru atmosferu brinuo je orkestar Isidora Zećirovića, čiji je petnaestogodišnji sin Mihajlo nosilac prestižne tutule prve trube ovogodišnje Guče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

REAKCIJA RUSA NA SCENU IZ SRBIJE: Videli ovo i oduševili se (VIDEO)