STVARANJE BANOVINE HRVATSKE I OTVARANJE „SRPSKOG PITANJA“: Dezintegracija jugoslovenske države pred sam Drugi svetski rat

V. N.

04. 09. 2024. u 07:00

REŠAVANjE srpsko-hrvatskog pitanja, kao pitanja od koga zavisi opstanak zemlje, otpočelo je u situaciji kada je formalno prestao da postoji versajski poredak uspostavljen nakon Prvog svetskog rata (anšlus Austrije, okupacija Čehoslovačke i Albanije).

СТВАРАЊЕ БАНОВИНЕ ХРВАТСКЕ И ОТВАРАЊЕ „СРПСКОГ ПИТАЊА“: Дезинтеграција југословенске државе пред сам Други светски рат

Profimedija, Arhiva Jugoslavije, Arhiv Srbije, Muzej Jugoslavije, Arhiv Beograda, porodica Pribićević, Dkumentacija „Novosti“ “Fejsbuk” i “Vikipedija”

Politička karta Evrope je bila promenjena, zahtevi za revizijom mirovnih ugovora postali su sve izraženiji, Kraljevina Jugoslavija je dobila nove susede (Nemce na nekadašnjoj austrijskoj granici; Italiju na prostoru od Ohrida do Bojane), pojačana je aktivnost separatističkih pokreta (Kosovski komitet, VMRO, ustaše), klerikalizam je počeo da buja i srasta sa ustaštvom (klerofašizam). Konsolidovanje države otuda se nametalo kao neminovno i iznuđeno rešenje. Put celovitom preuređenju centralizovane države u složenu državnu organizaciju otvoren je stvaranjem Banovine Hrvatske.

GRANICE Banovine Hrvatske izazvale su među Srbima zaprepašćenje i veliko negodovanje dok su hrvatski politički subjekti naglašavali da je tim sporazumom postignut samo jedan deo hrvatskog narodnog programa koji se mogao ostvariti „u sadašnjim prilikama i prema sadašnjim mogućnostima”. Srpsku stranu je uznemiravalo i pogađalo i ponašanje vlasti novoformirane banovine koje su od prvog dana otpočele „prečišćavanje” činovničkog i službeničkog osoblja bezobzirno se ponašajući prema srpskoj populaciji.

Profimedija, Arhiva Jugoslavije, Arhiv Srbije, Muzej Jugoslavije, Arhiv Beograda, porodica Pribićević, Dkumentacija „Novosti“ “Fejsbuk” i “Vikipedija”

TAKVO stanje presudno je uticalo  da se konačno čuje srpska „nerečena reč” i izvrši sabiranje srpskog naroda sa ciljem da Srbi izbore „dostojnije mesto u državi” i „bolje uslove kulturnog i opšteg napretka”. Decenijama ostavljeno po strani iz straha da njime ne budu inicirana i druga goruća pitanja (nacionalna, politička, manjinska, tradicionalno državna) srpsko pitanje je bilo veoma zapušteno. Nije ništa urađeno na ekonomskoj, kulturnoj, nacionalnoj, duhovnoj integraciji Srba. Nije se razumela država koju su Srbi stvorili a u kojoj je bilo više vera i nacija, običaja, mentaliteta, tradicija, dijalekata. Svest o srpskoj državi, njenim državnim tradicijama, teritorijalnom opsegu, prepoznatljivom identitetu gušena je na razne načine, prevashodno od dežurnih državnih ideologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RODŽER FEDERER GRMI NA ATP ZBOG JANIKA SINERA! Ovaj skandal mora da se ispita!