POKAŽITE DA ZASLUŽUJETE ZVANJE ELITE: Ministar Gašić sa kandidatima za prijem u specijalne jedinice

Novosti onlajn

09. 09. 2024. u 14:16

MINISTAR odbrane Bratislav Gašić zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem obišao je danas kandidate za prijem u specijalne jedinice, u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“ u Valjevu.

ПОКАЖИТЕ ДА ЗАСЛУЖУЈЕТЕ ЗВАЊЕ ЕЛИТЕ: Министар Гашић са кандидатима за пријем у специјалне јединице

Foto: Ministarstvo odbrane

Tom prilikom, ministar Gašić obratio se kandidatima za prijem u specijalne jedinice koji se nalaze na osnovnoj obuci i istakao da je njihova odluka da se prijave na konkurs i zasluže mesto u stroju odabranih vredna poštovanja.

- Vi ste, samom spremnošću na napor i odricanje, pokazali da ste istinski sinovi i kćeri Srbije, ono najbolje što ova zemlja ima. Vaši roditelji, prijatelji i rodbina imaju pravo da se ponose odlukom koju ste doneli. Njome i budućim pokolenjima postajete moralni uzor i ostavljate patriotski zavet da je odbrana slobode i nezavisnosti otadžbine najuzvišenija dužnost - rekao je ministar odbrane.

On je naglasio da je potrebno da svaki kandidat dokaže svoje sposobnosti da bi na ramenima poneli ambleme 72. brigade za specijalne operacije ili Odreda Vojne policije specijalne namene „Kobre".

Foto: Ministarstvo odbrane

- Vaši instruktori će pred vama postavljati zahteve i prepreke sa kakvim se, verovatno, nikad u svom životu niste suočili. Proverićete vašu snagu, izdržljivost i mentalnu sposobnost. Kada jednog dana postanete njihove kolege, shvatićete zašto je to bio jedini put. Razumećete i cenićete vrednosti svoga zvanja i statusa. Kada vam bude najteže, setite se pradedova koji su baš preko ovih brda i njiva u talase Drine naterali falange moćne Austrougarske carevine.  Setite se pradedova koji su prešli Albaniju i vratili se u slavi pobede opet na svoju zemlju. Vi ste njihov izdanak i njihova krv - rekao je ministar Gašić.

Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane istakao je da će oni koji uspešno savladaju selektivnu obuku, sa ponosom nositi oznake pripadnika naših elitnih jedinica.

- Rukovaćete najboljim  i najsavremenijim  naoružanjem i nastaviti da se obučavate i usavršavate. I ne samo to. Država će vam za vašu službu i odanost obezbediti visoke plate sa kojima nećete imati brige o svom materijalnom položaju. „Projekat 5000" je vredan i potreban za očuvanje bezbednosti Republike Srbije i njenih građana. Upravo vi ćete biti vrh mača i udarna pesnica naše otadžbine. Vi ćete biti ona snaga koja odvraća neprijatelja od pomisli da nas ugrozi. I što je vaša moć i vaša veština veća, utoliko će i Srbija biti bezbednija - naglasio je ministar Gašić i dodao da ukoliko neko ipak ne zadovolji oštre zahteve selektivne obuke Vojska Srbije pružiće im šansu da se ostvare kao profesionalni vojnici u drugim rodovima, službama i specijalnostima, a vremenom i novu priliku da izbore mesto u stroju specijalnih jedinica.

Ministar Gašić svim kandidatima poručio je da su svoju ljubav prema Srbiji dokazali stupajući u ovaj stroj i tom prilikom zahvalio njima i  njihovim roditeljima koji su ih odgajili kao čestite i hrabre ljude.

Foto: Ministarstvo odbrane

- Na predstojećoj obuci, želim vam čelično zdravlje i vojničku sreću. Budite snažni i odvažni. Pokažite da zaslužujete zvanje elite - istakao je ministar odbrane.

Nakon obraćanja kandidatima, ministar Gašić i načelnik Generalštaba general Mojsilović održali su sastanak sa starešinama Vojske Srbije na kome je razgovarano o procesu obuke i selekcije kandidata za specijalne jedinice.

Kandidati koji uspešno završe osnovnu obuku biće upućeni na selektivnu obuku koja se sastoji iz više eliminacionih faza. Najuspešniji među njima dobiće priliku da stupe u profesionalnu vojnu službu na određeno vreme u trajanju od šest meseci uz mogućnost produžetka ugovora o radu na period do tri godine i njegovog kasnijeg obnavljanja.

Sve kandidate koji postanu pripadnici Vojske Srbije očekuje kontinuirana obuka i usavršavanje, rad sa najsavremenijim naoružanjem i opremom, kao i stimulativna osnovna zarada koja će se, u zavisnosti od nivoa osposobljenosti i formacijskog mesta, značajno uvećavati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTIŠAO IZ PARTIZANA, PA OTVORIO DUŠU: Saldanja otkrio kako su ga pokrali u Srbiji