Ministarka dr Begović obišla Kajt Institut i Univerzitet u Torontu

Novosti online

12. 09. 2024. u 15:14

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije dr Jelena Begović, u okviru zvanične posete Kanadi, posetila je Kajt Institut u Torontu, gde je obišla Laboratoriju za procenu izazovnih okruženja. Potom je održala radni sastanak sa rukovodstvom instituta, na kom se razgovaralo o mogućnostima saradnje u oblastima inovacija i tehnološkog razvoja.

Министарка др Беговић обишла Кајт Институт и Универзитет у Торонту

Foto: Zoran Petrovic/NITRA

“Danas smo ispred Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija imali priliku da posetimo Kajt Institut, trenutno najbolji centar na svetu za rehabilitaciju i za razvoj inovacija i rešenja za ljude koji žive sa invaliditetom i, nažalost, imaju ozbiljne posledice zbog različitih vrsta oboljenja. Osim za ovu grupu ljudi, centar je namenjen i za stariju populaciju, gde je rešenje sprečavanje nastanka nekih povreda i uz pomoć ovih rešenja svim tim ljudima se omogućava inkluzija u svakodnevnicu, normalan život”, rekla je ministarka dr Jelena Begović i dodala:

“Fantastičan centar koji vodi naš sjajan naučnik i inovator prof. dr Miloš Popović koji sa svojim timom od dve stotine naučnika, inženjera u specijalnim komorama simulira različite životne situacije od pada na ledu do vožnje automobila i zahvaljujući nauci i tehnologiji analizira i sprečava povrede. Takođe, ovaj centar služi i državi za promenu regulativa, za promenu politika, kada su u pitanju različiti standardi i zakoni.”

Ministarka je posetila Univerzitet u Torontu i Fakultet primenjenih nauka i inženjerstva, gde su joj predstavljeni Centar za istraživanje i primenu tehnologija fluida i Acceleration Consortium, u kojima se vode značajni projekti u primeni savremenih tehnologija u inženjeringu i industriji, posebno u oblasti fluidnih sistema i integracije naprednih tehnoloških rešenja.

Dr Begović je obišla i radionicu Centra za istraživanje i primenu tehnologija fluida u Bahen centru za informacione tehnologije, kao i Laboratoriju za samostalno upravljanje na Farmaceutskom fakultetu Lesli Dan, koja ima ključnu ulogu u razvoju novih rešenja u farmaciji i biomedicinskim naukama.

“Posetili smo i Univerzitet u Torontu, Fakultet primenjenih nauka i inženjerstva, kao i Farmaceutski fakultet i prošli smo kroz njihove laboratorije. Ono što jeste opšti utisak i što je velika snaga Univerziteta u Torontu, koji predstavlja zaista jedan od najboljih univerziteta na svetu, jeste da su svi na neki način povećeni razvoju inovacija, od kliničkih centara, bolnica, lekara kliničara, do naučnika i inženjera. Rade zajedno, međusobno se prepliću i zaista rade u korist svih građana Kanade. Na kraju krajeva, njihove inovacije predstavljaju i nove tehnologije koje menjaju svet. Prosto, neverovatno dobro iskustvo. Skup umova, skup ideja, skup inovacija i svi rade za dobrobit svojih građana”, istakla je ministarka dr Begović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAFAEL NADAL SAOPŠTIO BAŠ LOŠE VESTI: Jako sam razočaran što ovo govorim