OSUĐENICIMA PODRŠKA DA BUDU MAJSTORI I PREDUZETNICI: Regionalni skup u Valjevu

S. J. M.

12. 09. 2024. u 16:22

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da najbolji tretmanski program na osuđenike može da ima trajan i pozitivan uticaj samo ukoliko posle izdržane zatvorske kazne usledi podrška državnog i nevladinog sektora, kako se ne bi našli na margini društva.

ОСУЂЕНИЦИМА ПОДРШКА ДА БУДУ МАЈСТОРИ И ПРЕДУЗЕТНИЦИ: Регионални скуп у Ваљеву

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Rad Službe za tretman uspostavljen je po svim pravilima moderne penološke prakse i uz primenu programa koje smo izradili u saradnji sa Savetom Evrope - rekao je Carević na regionalnom skupu predstavnika ministarstva pravde Republike Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Valjevu. - U radu sa osuđenicima od podjednakog značaja je i njihova motivisanost da se uključe u tretmanske programe, podrška porodice i uže i šire društvene zajednice. Iskustvo nam govori da tu motivisanost najčešće prati i njihova želja da završe školovanje i obuku za veoma tražene poslove na tržištu rada kao što su zanimanja varilaca, fasadera, pekara, stolara…

Carević je naveo da su osuđena lica već nekoliko godina uključena u programe preduzetništva i da je posebno značajna podrška nemačke nevladine organizacije „Help“, koja osuđenicima obezbeđuje mašine za rad u vrednost do 2.500 evra kako bi započeli sopstveni posao po isteku zatvorske kazne.

Regionalni skup u Valjevu bio je prilika za organizovanje multilateralnog sastanka direktora uprava i direktorata na kome je dogovoreno jačanje saradnje i razmena iskustava u oblasti izvršenja krivičnih sankcija.

Skupu su prisustvovali pomoćnik ministra pravde Republike Srpske u Resoru za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija Pero Dunjić, generalni direktor Direktorata za krivične sankcije i nadzor Republike Crne Gore Stevan Brajušković, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Republike Crne Gore Darko Vukčević, kao i predstavnici više kazneno-popravnih zavoda u Srbiji i regionu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

STIMULACIJE, DODATNI SLOBODNI DANI, STIPENDIJE, PRIVATNO ZDRAVSTVENO OSIGURANJE… Evo koje sve benefite zaposlenima nudi Mercator-S