CRVENI KRST IMA 70.000 VOLONTERA: Mladi pomažu tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi ili u timovima prve pomoći

V.C.S.

13. 09. 2024. u 17:15

DA volonterizam i dalje postoji u Srbiji dokazuje funkcionisanje Crvenog krsta, koji ima približno 70.000 volontera. Od toga, 60 odsto čine mladi ljudi, potvrdila je za "Novosti" Nina Savčić iz ove organizacije.

ЦРВЕНИ КРСТ ИМА 70.000 ВОЛОНТЕРА: Млади помажу током акција добровољног давања крви или у тимовима прве помоћи

D.N.

U zemlji realizuju razne aktivnosti uz pomoć volontera i u skoro svakom programu postoji poneka aktivnost u kojoj su upravo oni ključni akteri.

- Najčešće aktivnosti su volontiranje tokom akcija dobrovoljnog davanja krvi (motivacija građana, pomoć pre i posle procesa davanja krvi), zatim u ulozi edukatora u programima "Borba protiv trgovine ljudima" i "Promocija humanih vrednosti", pa volontiranje u brojnim aktivnostima prve pomoći i timovima za vanredne okolnosti (delovanje u nesrećama). U socijalnoj delatnosti volonteri obično nemaju mnogo aktivnosti, ponekad pomažu prilikom raspodele paketa hrane i higijene - kaže Nina Savčić.

Ona smatra da mladi jesu zainteresovani za aktivnosti u Crvenom krstu, kao i da se često vežu za određeni tip akcija ili konkretan program.

- Značajno je podsticati angažovanje mladih volontera, pre svega jer smo volonterska organizacija. Radimo veliki broj aktivnosti i kada ne bismo imali ovaj broj na raspolaganju, funkcionisanje organizacije ne bi bilo održivo, ni uspešno. Volonteri zaista jesu ključni faktor naše organizacije. Sa druge strane, biti aktivan u Crvenom krstu donosi mnoge benefite: upoznavanje ambicioznih mladih ljudi, doprinos i pomaganje zajednici, razvoj personalnih poslovnih veština (mekih veština), povezanost sa raznim institucijama i drugim organizacijama - objašnjava naša sagovornica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

CURE DETALJI TRAMPOVOG MIROVNOG PLANA: Ukrajina zadržava suverenitet, formira se demilitarizovana zona?