OGLASIO SE MUP NAKON SEDNICE ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE: Evo šta je naloženo službama

Novosti online

16. 09. 2024. u 15:19

VANREDNA sednica Republičkog štaba za vanredne situacije, kojoj su prisustvovali predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, održana je danas u zgradi Vlade Srbije radi blagovremenog preduzimanja preventivnih i eventualno operativnih mera svih činilaca u sistemu zaštite i spasavanja, prateći situaciju sa poplavama u centralnom i istočnom delu Evrope.

ОГЛАСИО СЕ МУП НАКОН СЕДНИЦЕ ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: Ево шта је наложено службама

Foto: MUP

Na osnovu izlaganja i analiza predstavljenih na sednici, stanje na vodotokovima koje su predstavila vodoprivredna preduzeća, kao i hidrometeorološke najave  RHMZ-a, pokazuju da trenutno nema mesta panici, ali da se preduzimaju sve mere, stavljaju na snagu sva raspoloživa sredstva, ljudstvo i oprema u stanje pripravnosti do potpune stabilizacije vremenskih prilika i hidrološke situacije na svim slivovima.

Republički štab za vanredne situacije doneo je adekvatne zaključke kojim se obavezuju ministarstva, javna preduzeća, posebne organizacije i druge institucije koje su u sastavu ovog štaba, da u skladu sa svojim nadležnostima i operativno-planskim dokumentima, sagledaju ljudske i materijalne kapacitete i izvrše adekvatnu pripremu za efikasan odgovor na pojavu ekstremnih vremenskih uslova sa posebnim težištem na opasnost od poplava. Takođe, posebno se nalaže Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije i javnim vodoprivrednim preduzećima da pojačano prate situaciju u skladu sa svojim nadležnostima i hidrološkim i meteorološkim prognozama i obezbede efikasan odgovor kako bi se potencijalne štete svele na najmanju meru.

Donetim zaključcima pozivaju se svi upravni okruzi (24) i jedinice lokalne samouprave da neprekidno prate hidrološku i meteorološku situaciju i stanje na svojoj teritoriji i preduzimaju sve preventivne i operativne mere u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara od posledica izazvanih poplavama.

Sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Republike Srbije i direktori javnih preduzeća i relevantnih institucija koji su članovi Republičkog štaba za vanredne situacije.

Nakon sednice, potpisan je Sporazum o uspostavljanju procedure za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće, između Ministarstva unutrašnjih poslova, JVP „Srbijavode“, JVP „Vode Vojvodine“, Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije i Republičkog seizmološkog zavoda.

Elektronska platforma za prenos hitnih informacija građanima u slučaju najave ili pojave opasnosti od elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće zvanično je počela sa radom 15. septembra 2024. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO PREVARANT ILI PSIHO Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RUT U UKRAJINI BIO POZNAT KAO "PREVARANT" ILI "PSIHO" Zapadni mediji - Osumnjičeni za pokušaj ubistva Trampa pretio da će ubiti Putina i Kima

RAJAN Vesli Raut, osumnjičeni za pokušaj ubistva kandidata na predstojećim predsedničkim izborima u SAD Donalda Trampa, pretio je da će ubiti lidere Rusije i Severne Koreje, Vladimira Putina i Kim Džong Una, objavio je list „Vol strit džornal“, koji je razgovarao sa Amerikankom Čelsi Volš, koja se nekoliko puta sastala sa Rautom u Kijevu 2022. godine.

17. 09. 2024. u 09:50

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

SKANDALOZNO! VLADIKA GRIGORIJE SE PERFIDNO PRIBLIŽAVA KATOLICIZMU: Nakon služenja mise poziva da žene budu sveštenici