TRI OPASNE ZARAZE PRETE SRBIJI: Lekarka upozorava na porast broja obolelih, evo kako da na vreme prepoznate problem

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

27. 09. 2024. u 11:47

KOLERA, kju groznica, virus Zapadnog Nila. Poslednjih nedelja sve je više vesti o opasnim zarazama.

ТРИ ОПАСНЕ ЗАРАЗЕ ПРЕТЕ СРБИЈИ: Лекарка упозорава на пораст броја оболелих, ево како да на време препознате проблем

Foto D. Milovanović

Epidemiološkinja dr Slavica Maris govoreći za "Blic vesti" istakla je da je groznica Zapadnog Nila mesecima bila dominantan virus, a beleži se i sve veći broj obolelih.

- Tačno je da poslednjih nedelju dana imamo veći broj obolelih u odnosu na nedelje pre toga. U Beogradu od početka sezone imamo registrovano šesnaest obolelih, ali ta brojka zaista nije alarmantna jer je ovo i sezona groznice Zapadnog Nila. Od juna meseca do polovine novembra meseca traje nadzor, aktivan nadzor. Prošle godine smo imali na teritoriji Beograda 23 registrovana slučaja, a 2022. godine bila epidemijska godina u Beogradu 111 slučaja ove bolesti - kaže dr Maris.

Kada govorimo o zemljama komšiluka, konkretno Bugarskoj, pojavio se slučaj kolere, a kako kaže dr Maris, mali je rizik od širenja kolere po celoj Evropi.

- Što se tiče Bugarske, ovaj slučaj kolere je importovan – radi se o osobi indijskog državljanstva. Mali je rizik od širenja, lokalnog širenja kolere, kako u Bugarskoj, tako u celoj Evropi, pa i u našoj zemlji, jer se kolera najčešće prenosi nehigijenskom vodom, jer je uzročnik bakterija, vibrio kolere. Kod nas u celoj Evropi nam je dostupna bezbedna voda za piće, tako da zaista nema bojazni za širenje ove infekcije. Samo putem vode ovo oboljenje se može preneti i putem hrane, najčešće su to morski plodovi - kaže dr Maris.

Kju groznica liči na grip, do sada u Beogradu zabeležena tri slučaja

Kju groznica hara Crnom Gorom, međutim, rasprostranjena je i širom Evrope.

- Široko je rasprostranjeno oboljenje širom Evrope, i kod nas ga ima, i u celoj Srbiji, i u Beogradu. Ja ću reći i podatke u poslednjih deset godina. Na teritoriju Beograda rekli smo da su tri slučaja kju groznice. Poslednji slučaj je 2018. godine, ali je zapaženo da je trend smanjenja broja obolelih od ove bolesti. Ona se uglavnom otkriva prvo kod životinja, jer je reč o zoonozi, obolevaju kako životinje, tako i ljudi, i prenosi se najčešće na ljude sa životinja. Rezervoari su najčešće domaće životinje i divlje životinje, a infekcija nastaje od uboda krpelja - kaže dr Maris.

Epidemiološkinja navodi i da su najučestaliji simptomi oni koji podsećaju na grip.

- Simptomi kada je u pitanju kju groznica, gde je uzročnik koksijela burneti, često su simptomi slični gripu. Imamo povišenu temperaturu, glavobolja, bolove u mišićima, u zglobovima, noćno znojenje, može se javiti mučnina i povraćanje. Takođe, na kraju prve nedelje po pojavi simptoma, javlja se i kašalj i u oko 50% slučajeva oboleli imaju upalu pluća. Kada je reč o koleri – dominantno povraćanje i učestale vodene stolice - rekla je dr Maris.

(Blic)

BONUS VIDEO: ZAPOČNITE ISPITIVANjA NA VREME: Neplodnost se individulno leči/Nekoliko minuta sa dr Petar Simić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NEVIDLJIVI EKOLOŠKI NEPRIJATELJ: Kako mikroplastika ugrožava životnu sredinu i ljudsko zdravlje