POLITIČKA POZADINA KRALJEVOG UBISTVA: Devet decenija od atentata na Aleksandra Karđorđevića

V. N.

16. 10. 2024. u 18:19

U UBISTVU kralja Aleksandra Karađorđevića bilo je mnogo zainteresovanih i malo nevinih.

ПОЛИТИЧКА ПОЗАДИНА КРАЉЕВОГ УБИСТВА: Девет деценија од атентата на Александра Карђорђевића

Foto Arhiv Jugoslavije, "Profimedija", dokumentacija „Novosti“, "Vikipedija" i Arhiv Belog dvora

Neposredni organizatori bile su hrvatske ustaše, izvršilac pripadnik bugarske VMRO. Revizionistička Mađarska dala im je prostor za pripreme i obuku. Fašistička Italija najneposrednije je učestvovala u zaveri i prikrivanju zločinaca.

Važni tragovi upućuju na upletenost nacističke Nemačke, ali i SSSR-a. Britanija nije bila zadovoljna zbog kraljevog suprotstavljanja njenim ekonomskim interesima u eksploataciji srpskih rudnika. Francuska površnost u sprovođenju mera bezbednosti jugoslovenskog kralja, uprkos upozorenjima, bila je takva da se posumnjalo čak i u upletenost delova francuskih službi u atentat. Sam kralj Aleksandar, njegovi ministri i policajci, neoprezno su se oslonili na svoje zapadne „saveznike“.

POSEBNO zanimljiv činjenični sloj predstavlja uloga savezničkih zemalja, Francuske i Britanije, u Marsejskom atentatu. Njima se nije svidela nezavisnost kralja Aleksandra u vođenju spoljne politike. Francuski diplomati i policajci držali su se osorno prema jugoslovenskim zvaničnicima i obaveštajcima, koji su im donosili pouzdane vesti o pripremama ustaša za antentat. Štaviše, posle ubistva kralja Aleksandra, Francuska i Britanija su, vođene državnim razlozima, sprečavale da istraga dođe do stvarnih nalogodavaca. Njihov glavni cilj tada je bilo pridobijanje Italije, pa i Mađarske, za zajedničko odupiranje Hitlerovoj Nemačkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NE MOŽE DA DOĐE SEBI! Endi Rodik u šoku zbog onog što je Novak Đoković rekao