DIREKTOR PIO FONDA U "JUTARNJIM NOVOSTIMA": Ognjenović o važnim temama za penzionere u Srbiji (VIDEO)

Novosti online

18. 10. 2024. u 10:02

GOST "Jutarnjih novosti" bio je i direktor PIO fonda Relja Ognjenović.

ДИРЕКТОР ПИО ФОНДА У ЈУТАРЊИМ НОВОСТИМА: Огњеновић о важним темама за пензионере у Србији (ВИДЕО)

Foto: Novosti

O akcijama za penzionere

- Pre svega PIO fond ima jednu važnu ulogu u društvu i ekonomiji Srbije. Mi gledamo da u razgovoru sa penzionerima, što na otvorenim vratima i odlasku na teren, čujemo šta naši penzioneri hoće, žele i traže od svoje države i svog fonda. Ono što naš fond radi za penzionere je da odvaja ozbiljan nivo sredstava. Ove godine smo izdvojili 1,24 milijarde dinara, a najveći broj tog novca ide za slanje penzionera u banje. Mi pokrivamo troškove puta, zdravstvene preglede i medicinske tretmane u našim banjama.Ove godine smo poslali 22.000 penzionera što je ogroman uspeh za fond. Na našim penzionerima je samo da se prijave i odaberu banju u koju žele da idu, a na nama je da sve ostalo obezbedimo. 

Kako penzioneri da iskoriste benefite PIO fonda i otputuju negde

- Ove godine je gornja granice penzije bila malo ispod 40.000 dinara. Svi penzioneri koji ispunjavaju taj uslov mogu da konkurišu u lokalnim udruženjima penzionera - istakao je Ognjenović.

O popustima i penzionerskoj kartici

- Glavni projekat države i PIO fonda je penzionerska kartica. Mi smo potpisali 870 sporazuma sa različitim preduzećima kako bismo omogući da našim penzionerima dinar vredi više. Ono što bih želeo posebno da izdvojim jesu posebni popusti koje "Srbijavoz" izdvaja, čak 30 posto na godišnju kartu za penzionere i Er Srbija koja je dala 15 posto našim penzionerima. Takođe "Putevi Srbije" su se sa 3 posto uključili sa cenom putarina.

Kako se prijaviti za penzionersku karticu

- Gledali smo da procedura bude što jednostavnija. Postoje dve opcije kako penzioneri mogu da se prijave. Prva opcija je preko sajta PIO fonda. Čim uđu na naš sajt imaju opciju da kliknu "Penzionerska kartica", ukucaju svoj JMBG, svoj broj telefona i adresu. Mi to posle šaljemo na izradu i šaljemo penzionerima na kućnu adresu. Oni koji nisu spremni za tako nešto, mogu uvek da dođu do naše filijale. 

O rastu penzija

- Sada u decembru ide novo povećanje koje je najavio predsednik Vučić 10,9 posto. Takođe smo i zacrtali novi cilj a to je da do 2027. godine prosečna penzija bude od 650 evra - istakao je Ognjenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom