HAG NE DA SREDOJU LUKIĆU NA USLOVNU SLOBODU: Traže da prizna krivicu za zločine

S. J. M.

18. 10. 2024. u 14:59

MEHANIZAM za krivične sudove u Hagu odbio je da pusti Srbina Sredoja Lukića, osuđenog za ratne zločine u Višegradu 1992. godine, na uslovnu slobodu posle dve trećine izdržane kazne. Predsednik ovog suda Grasijela Santana kazala je da smatra da Lukićevu prijavu za prevremeno puštanje iz zatvora, nakon čega bi boravio u Srbiji, treba odbiti zbog velike težine njegovog zločina i propusta da pokaže dovoljne znake rehabilitacije.

ХАГ НЕ ДА СРЕДОЈУ ЛУКИЋУ НА УСЛОВНУ СЛОБОДУ: Траже да призна кривицу за злочине

Foto: Printskrin, Vikipedija

Lukić je Hagu izručen 2005. godine, a sedam godina kasnije je pravosonažno osuđen na 27 godina zatvora za ubistva i progone kao zločine protiv čovečnosti i okrutno postupanje kao kršenje zakona i običaja rata. Iz sheveningenskog pritovar u zatvor u Norveškoj prebačen je 2013. godine.

Upravo Norveška je u maju 2023. godine obavestila Mehanizam da prema njenim zakonima Lukić stiče pravo da se posle dve trećine izdržane kazne pusti na uslovnu slobodu i da norveške vlasti to podržavaju. Oni su priložili i dopis da se on u zatvoru primereno ponaša i da je malo verovatno da će ponoviti krivično delo ako bude pušten ranije na slobodu.

Međutim, sudija Santana nije prihvatila ovo mišljenje. Kako je navela, kosultovala se sa sudijama Karmelom Ađijusom sa Malte i Li Daćunom iz Kine, koji su zauzeli stav da Lukićev zahtev treba odbiti.

Sudija Santana je prihvatila njihove sugestije i naglasila da Lukić nije pokazao dovoljno znakova da se rehabilitovao.

- Pokazuje veoma ograničeno prihvatanje odgovornosti za zločine za koje je osuđen, pa i dalje tvrdi da je nevin, da ima alibi i da ne zna zbog čega je osuđen i smatra da je pogrešno osuđen. To ukazuje na manjak iskrenog kajanja i odgovornosti za zločine - navela je sudija Santana u obrazloženju svoje odbijajuće odluke.

Ona praktično traži da Lukić, sada, godinama posle, prizna zločine da bi ga pustila na slobodu, iako je tokom celog suđenja negirao krivicu.

Santana je obrazložila i da, ikao je uzela u obzir i zdravstveno stanje osuđenog Lukića, nema dovoljno ubedljivih ni humanitarnih razloga da se on pusti na slobodu.

Lukić je inače dve trećine kazne izdržao 12. septembra 2023. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE TOMINDAN: Mnoge kuće slave slavu, a jedno važno verovanje svi treba da ispoštuju