OTKRILI PRAH PROTIV KORONE: Tim naših naučnika na takmičenju pronalazača "Korona inovacije" osvojio treće mesto

D. MATOVIĆ

04. 08. 2020. u 10:17

GRUPA naučnika iz Srbije osvojila je treće mesto na međunarodnom takmičenju Udruženja pronalazača "Korona inovacije".

ОТКРИЛИ ПРАХ ПРОТИВ КОРОНЕ: Тим наших научника на такмичењу проналазача Корона иновације освојио треће место

Foto privatna arhiva

Njihov patent se odnosi na razvoj antivirusnih i antimikrobnih materijala u prevenciji širenja virusa korona u ventilacionim uređajima. U nadmetanju su učestvovali timovi iz 35 zemalja, sa više od 200 pronalazaka u oblasti visokih nauka i tehnologija, koji su morali da imaju patentnu prijavu ili da su već patentirani.

U našoj istraživačkoj grupi okupili su se naučnici iz različitih oblasti. Na čelu tima je dr Vladimir Pavlović, profesor Poljoprivrednog fakulteta, koji već deset godina radi i u NASA. U ekipi su i Branislav Vlahović, profesor Centralnog univerziteta Severne Karoline, Vera Pavlović sa Mašinskog fakulteta, Suzana Filipović iz Instituta tehničkih nauka SANU, Pavle Mašković sa Agronomskog fakulteta u Čačku i Predrag Petrović, profesor čačanskog Tehničkog fakulteta.

- Naš pronalazak se sastoji od materijala koji imaju antimikrobno i antivirusno dejstvo - kaže za "Novosti" profesor Pavlović, koji već deset godina i u NASA radi na razvoju pametnih materijala, koji se kao senzori mogu koristiti u zaštiti čovekovog okruženja. - Napravili smo kompozitni materijal, odnosno čestice titan-dioksida, apatita i ekstrakta biljaka sa naših područja koji se nanosi na filtere u ventilacionim uređajima. Sve tri komponente imaju antimikrobno dejstvo, koje se u njihovoj sinergiji pojačava. Na primer, titan-dioksid ubija mikroorganizme kao antibiotik, ali to ne znači da može da se koristi u medicini. Istraživanja su pokazala da on daje svojstvo staklu da se samoočisti.

Prof. dr Vladimir Pavlović / Foto privatna arhiva

Materijal koji su dobili naši naučnici je praškast, a njihova ideja je da se kao antimikrobna barijera nanosi na filtere ventilacionih sistema.

- Istraživanja još traju i ne možemo pouzdano da kažemo koliko često kompozit treba da se nanosi - objašnjava Pavlović. - Ova vrsta materijala može da se koristi i na površinama koje nisu deo ventilacionih sistema.

Naučnici iz Pavlovićevog tima sarađuju već deset godina.

- Na različitim smo adresama, ali se često okupljamo oko projekata. Antimikrobna dejstva titanijum-dioksida istražujemo nekoliko godina - kaže Pavlović. - Radili smo u vreme vanrednog stanja, ne samo na ovom patentu, već i na drugim koji bi nam koristili u borbi sa koronom. Naš cilj je da se nagrađeni patent pojavi na tržištu. Istraživanje smo podelili u dva dela, jedan deo ćemo preko Fonda za nauku da radimo u Srbiji, a za drugi smo konkurisali za fondove u okviru američke vlade. Nagrada će nam pomoći da skrenemo pažnju na naša istraživanja i da ih lakše privedemo kraju.

Prvo mesto na svetskom takmičenju pripalo je Libanu za održiva sanitarna rešenja za vodu i okruženje, a drugo je pripalo ekipi Maroka za maske koje povećavaju imuni odgovor na viruse.

Uspešan naučnik

PROFESOR Pavlović je od 2011. angažovan i kao gostujući profesor i istraživač u NASA i Centralnom univerzitetu Severne Karoline, gde se bavi istraživanjima i razvojem nanomaterijala koji se mogu koristiti kao senzori, za obnovljive izvore energije. Učestvovao je u realizaciji brojnih domaćih i stranih naučnoistraživačkih projekata, dobitnik je mnogobrojnih nagrada. Angažovan je i kao glavni urednik istaknutog međunarodnog časopisa (M22) International Journal of Science of Sintering, a član je i Međunarodnog instituta za nauku o sinterovanju, potpredsednik je Srpskog keramičkog društva, član Evropskog keramičkog društva, Srpskog hemijskog društva, Srpskog društva za mikroskopiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!