ŠANGAJSKA LISTA: Univerzitet u Beogradu između 401. i 500 mesta
UNIVERZITET u Beogradu i ove godine zauzeo je poziciju između 401. i 500. mesta na prestižnoj Šangajskoj listi, koja je objavljena danas.
Najstariji srpski univerzitet tako je zadržao prošlogodišnju poziciju.
Među prvih 10 rangiranih univerziteta u svetu, osam je američkih i dva su britanska.
UB najbolje je bio rangiran 2017. godine kada se nalazio između 201. i 300. mesta.
Šangajska lista je neformalna, ali je stvar prestiža biti na njoj, jer obuhvata samo dva odsto svetskih univerziteta.
Kriterijumi za rangiranje su: alumni dobitnici Nobelove nagrade, nastavnici/istraživači dobitnici Nobelove nagrade, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature.
Ovo rangiranje sprovodi šangajski Univerzitet Ðao Tong još od 2003. godine.
Preporučujemo
MINISTAR ŠARČEVIĆ: Sedam studenata u Beogradu pozitivno na virus korona
31. 07. 2020. u 10:12
PROFESORI PREKIDAJU KARIJERU: Idu u penziju da ih ne nadglasa katedra
16. 07. 2020. u 17:06
MASK ŠOKIRAO O ZELENSKOM: On je šampion svih vremena, izveo jednu od najvećih pljački SAD-a
ILON Mask, američki milijarder i budući šef komisije za smanjenje savezne vlade u administraciji novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa, nazvao je Vladimira Zelenskog šampionom svih vremena za „jednu od najvećih pljački“ Sjedinjenih Američkih Država.
30. 12. 2024. u 15:29
DRAMA U KOMŠILUKU: Otkrivena nepoznata letelica, stanovnici upozoreni da potraže skloništa
RUMUNSKI radarski sistemi otkrili su sinoć mali leteći objekat, za koji se sumnja da je dron, koji je ušao u nacionalni vazdušni prostor do šest kilometara u jugoistočnom okrugu Tulčea, saopštilo je ministarstvo odbrane Rumunije.
27. 12. 2024. u 09:23
ISTINA O SLANINI I SVINjSKOJ MASTI: Stručnjaci otkrivaju - šta zaista jedemo
TRADICIONALNE namirnice poput svinjske masti, slanine i luka zauzimaju posebno mesto u kulinarskoj tradiciji mnogih regija, posebno na ovim prostorima.
31. 12. 2024. u 15:10
Komentari (0)