NAJSAVREMENIJA OPREMA ZA VOJSKU SRBIJE: Pogledajte kako izgledaju borbeni kompleti naše armije - domaća pamet po svetskim kriterijumima

Novosti online

27. 08. 2020. u 17:25

OSIM opremanja najsavremenijim naoružanjem, u Vojsci Srbije velika pažnja posvećuje se opremanju vojnika najboljom i najkvalitetnijom zaštitnom opremom.

НАЈСАВРЕМЕНИЈА ОПРЕМА ЗА ВОЈСКУ СРБИЈЕ: Погледајте како изгледају борбени комплети наше армије - домаћа памет по светским критеријумима

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Pripadnici Vojske Srbije opremljeni su najsavremenijom zaštitnom opremom proizvedenom od domaće pameti, domaćeg znanja i izrađenom u skladu sa najvišim svetskim kriterijumima.

Savremeni komplet zaštitne balističke opreme T-19P namenjen je pripadnicima pešadijskih jedinica Vojske Srbije za balističku zaštitu, kao i za lakše nošenje i borbenu upotrebu delova naoružanja, vojne opreme i borbenih resursa.

Proizvođač kompleta zaštitne balističke opreme T-19P, koji razvija Vojnotehnički institut, je preduzeće „Jumko“ iz Vranja.

Komplet se sastoji od 39 elemenata i sadrži zaštitni balistički prsluk s balističkim pločama, komplet šlem sa pikatini šinama, nosačem OES i balističkim vizirom, taktičke rukavice i taktičke naočare. Takođe, komplet obuhvata i sud za vodu s torbicom, štitnike za laktove i kolena, sistem za nošenje ličnog naoružanja i taktičke majice.

Delovi kompleta zaštitne balističke opreme su i razne vrste tekstilnih futrola, plastične modularne futrole za pištolj i torba za nošenje kompleta opreme.

U odnosu na dosadašnja rešenja, najveća prednost kompleta zaštitne balističke opreme T-19P je u povećanom stepenu balističke zaštite ploča, zatim u ugradnji nosača OES, postavljenim pikatini šinama i dodatom balističkom viziru na šlemu koji se po potrebi skida, kao i u uvođenju plastičnih futrola za poluautomatski pištolj i platformi za njihovo postavljanje i nošenje - na opasaču, na grudima i na nozi.

Posebno se vodi računa o težini opreme tako da je masa kompleta za najveću veličinu do 16 kg, masa balističke ploče manja je od 2,7 kg, a masa kompleta šlema sa balističkim vizirom iznosi manje od 2,8 kg. Pored toga, primenjenim konstrukcionim rešenjima, obezbeđena je funkcionalnost, ergonomija i komfor prilikom upotrebe delova kompleta i pripadajućih resursa.

Kompletom ove zaštitne balističke opreme integrisana je sva oprema u jedan jedinstveni komplet koji zadužuje svaki pripadnik pešadijskih jedinica.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastavljaju da brinu o potrebama svojih pripadnika i da ih opremaju najboljom i najkvalitetnijom zaštitnom opremom, kako bi im omogućili nesmetanu i uspešnu realizaciju zadataka koji se pred njih postave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024