MODERNIZACIJA OKLOPNIH VOZILA VS: Komandno-izviđačko vozilo - rezultat znanja i potencijala

Tanjug

16. 09. 2020. u 13:14

KOMANDNO - izviđačko vozila (KIV) još jedno je složeno borbeno sredstvo koje je nastalo kao rezultat domaćeg znanja i potencijala, angažovanjem Vojnotehničkog instituta kao nosioca razvoja i velikog broja koooperanata, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

МОДЕРНИЗАЦИЈА ОКЛОПНИХ ВОЗИЛА ВС: Командно-извиђачко возило - резултат знања и потенцијала

Foto: MO Srbije

Navodi se da je nakon uspešne realizacije i ispitivanja prototipova u Tehničkom opitnom centru i usvajanja KIV u naoružanje i vojnu opremu, tokom 2019. godine započeta izrada nulte serije čiji je nosilac FAP Priboj u saradnji sa više kooperanata.

Usavršavanjem borbenih okplonih vozila BOV-3 dobijene su četiri varijante komandno-izviđačkih vozila (KIV) - komandno vozilo komandanta pešadijskog bataljona, komandno-izviđačko vozilo komandanta artiljerijskog diviziona, komandno-izviđačko vozilo komandira artiljerijske baterije i izviđačko vozilo komandira izviđačkog odeljenja.

Očekivani efekti koji se postižu realizacijom ovog projekta su skraćenje vremena za prikupljanje i prenos podataka, donošenje i prenošenje odluka i izveštaja i obezbeđenje uslova za efikasno planiranje i vođenje operacija; automatizacija procesa upravljanja artiljerijskom vatrom, obezbeđenje potrebnih kapaciteta, brzine i kvaliteta prikupljanja, obrade...

Foto: MO Srbije

Na vozilima su, takođe, postavljeni i novi hodni delovi povećane nosivosti sa ojačanim vešanjem.

Za potrebe komandovanja KIV je opremljen odgovarajućom savremenom telekomunikacionom i informatičkom opremom, kao osnovom za formiranje komandno-informacionih sistema.

Vozilo je, takođe, opremljeno dizel agregatom snage 5 kW za potrebe napajanja opreme i sistema unutar vozila.

Ovo nezavisno napajanje električnom energijom se koristi kada glavni motor ne radi. S obzirom na to da je posada u KIV izložena dugotrajnom radu, usavršavanjem platforme obezbeđen je i sistem za klimatizaciju i grejanje, koji omogućava posadi nesmetan rad u uslovim visokih i niskih temperatura.

Sistem za poboljšanje vizuelizacije vozača čine dve televizijske kamere, termovizijska kamera i sistem za prikaz slike.

Foto: MO Srbije

Komandno vozilo komandanta pešadijskog bataljona obezbeđuje komandantu praćenje toka dejstava potčinjenih jedinica i komandovanje.

Uvezano je u komandno-informacioni sistem i omogućava razmenu podataka na svim nivoima i opremljeno je Multisenzorskom izviđačkom platformom MIP-3.

Omogućava komandiru izviđačkog odeljenja osmatranje i izviđanje uz pomoć više različitih i komplementarnih senzora, koji istovremeno osmatraju zonu od interesa, danju i noću i u otežanim vremenskim uslovima, radi prikupljanja obaveštajnih podataka, otkrivanja, geolociranja i praćenja ciljeva od interesa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!